Банкеръ Daily

Общество и политика

Земеделие в двора на детски градини в София

Зеленчукова градина е създадена в двора на столичната 134 детска градина „Любопитко” в кв.”Хиподрума”, район „Красно село”. В разгара на лятото учители и деца показаха труда си пред кмета на София Йорданка Фандъкова, която посети детското заведение.

На площ от около 40 кв. м е развито малкото детско градско земеделие. Децата отглеждат растенията и учат как от почвата засетите семена стават зеленчуци и подправки. Как се раждат доматите, как растат тиквичките, магданозът и копърът.

Зеленчуковите лехи са оформени със специално пригодени кашпи, където децата участват в засаждането и после в поливането на растенията. Така малчуганите получават първите си уроци за природата.

Детска градина „Любопитко” е разширена с две нови групи, а на съществуващата сграда са изпълнени всички мерки за повишаване на енергийната ефективност. В двора са направени и 6 нови детски площадки.

Проекти за развитие на градско и био земеделие в детски градини в София са разработени и в още над 20 детски заведения като 123 ДГ, 59 ДГ, 117 ДГ, 161 ДГ, 26 ДГ и др.. Освен любимите зеленчуци се отглеждат подправки и билки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във