Банкеръ Weekly

Общество и политика

Земеделците ще получават 1250 евро годишно

„Анализ на селското стопанство през годините откакто България е член на ЕС, е станал причина да бъде взето решението на малките стопани да се отпускат 1250 евро годишно", каза министърът на земеделието Димитър Греков пред БНТ.

„Това ни даде основание да помислим за една отделна нова програма", допълни министърът.

„Става въпрос за директните плащания по СЕП от 500 евро до 1250 евро - да се дадат на онези малки стопанства, със съответната подкрепа и плащания на единица площ", каза още Греков.

Министърът цитира и данните, които са определили решението за финансова подкрепа на дребните стопани:

„85 000 са малките стопанства, които представляват 23 процента от всички, които се занимават със земеделие. Още една цифра, която беше поразяваща - 6% от производителите получават 80 процента от субсидиите. Близо 40 процента от малките фермерски стопанства в периода 2007-2010 година са ликвидирани и не могат да съществуват".

На въпрос има ли опасност България да загуби 228 млн. лв. евросредства заради забавянето на 1200 проекта в Държавен фонд „Земеделие“, Греков каза, че действително с около 8 месеца е забавена обработката на проектите. Той е разпоредил на фонда до края на март оценката на проектите да приключи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във