Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ПАК НА КРЪСТОПЪТ

Един от най-деликатните моменти в оставащия до парламентарните избори период е евентуалното обединение на БЗНС-тата. Колко точно са последователите на Александър Стамболийски в политическия живот на страната ни днес, едва ли някой може да каже. Но в кулоарите на властта срамежливо обикаля новината за протичащ обединителен процес между дружбите на Анастасия Мозер и хората на Георги Пинчев. Осведомени източници допълват, че се правят опити към тях да се присъединят и хората на Милан Дренчев, както и земеделците на Валери Апостолов.


Обединителният процес на практика протича от няколко месеца. Негов инициатор бе депутатът от управляващото мнозинство и председател на все по-топящото се БЗНС Георги Пинчев. Най-странното обаче е, че сега, когато нещата криво-ляво тръгнаха, Пинчев изглежда все по-разколебан.


Всъщност независимо от декларираната обща воля всяко от БЗНС-тата вижда обединението по свой начин. Естествено, за всички лидери най-важното е да останат на върха. Ако не като председатели на обединената формация, то поне като членове на ръководството й и най-вече като сигурни бъдещи депутати. Само че на върха местата обикновено са най-малко и съответно се заплащат най-скъпо. Така че, който няма с какво да плати, рискува да остане не само извън ръководството, но и извън следващия парламент. Точно такива са в момента притесненията на Георги Пинчев. Близки до земеделския шеф твърдят, че напоследък структурите на съюза му из страната се разпадат под тежестта на непрекъснатите раздори и съперничеството между членовете на централното ръководство. След като Петко Илиев и Георги Пинчев се изредиха по няколко пъти на лидерския стол, сега актуалното дерби е Георги Пинчев - Димитър Божанов. Преди известно време Пинчев изгони своя организационен секретар, но с това проблемите му само се увеличиха. Огромна част от партийните структури се разделиха на пинчевисти и последователи на Божанов. Говори се, че днес именно хората около Божанов са истинските двигатели на процеса на обединяване между БЗНС и БЗНС-НС и дори вече са успели да го реализират на няколко места из страната. Това подклаждало страха на Георги Пинчев, че той самият може да остане и извън играта. Воден от този страх, Пинчев вече се опитвал по-скоро да отклони процесите в друга посока, опипвайки почвата за евентуални предизборни коалиции било с ВМРО, било с НДПС на Гюнер Тахир или БСДС на Йордан Нихризов. Тези усилия обаче едва ли ще успеят да попречат на обединението на някои низови земеделски организации. Много по-вероятно е БЗНС да се разцепи и едната част да се влее в колектива на Анастасия Мозер, а другата, начело с Пинчев, да си търси късмета в други сдружения.


Въпросът е, че хората на Мозер имат по-големи амбиции за новото обединение. В него те се стремят да привлекат и авторитетния в земеделските среди Милан Дренчев. Зад бай Милан наистина няма структури, но той е емблематична фигура за земеделското движение, споделя пред БАНКЕРЪ един от инициаторите на поканата. Много е възможно към големите да се присъедини и съвсем младият земеделски съюз, оглавяван от Валери Апостолов.


Но най-интересно е, че в плановете на обединителите в момента не влиза вицепрезидентът Тодор Кавалджиев. През последните години той се дистанцира прекалено много от отговорностите на властта и с това сериозно раздразни сините. Не по-малко негативи вицето събира и сред собствените си съпартийци, ненамерили през последните години в негово лице очаквания съюзник за редица лични интереси.


Ако обединителната идилия е застрашена от нещо, това е от разрушителният ентусиазъм на Яне Янев. Преди години той беше председател на младежката секция към БЗНС и един от поддръжниците на детронирането на Анастасия Мозер. Младежката му амбициозност не го остави за дълго сред послушните хора на Петко Илиев и по-късно Яне оглави новосформирана земеделска формация с доста съмнителни политически ценности и още по-съмнително поведение. Изглежда, поради тази причина напористият земеделец бе свален от съпартийците си и заменен от Валери Апостолов. Сега, според някои сведения, самотникът се е сдобил с върховното благоволение на мастит син лидер, известен със слабостта си към създаване на дублиращи структури. Под неговото финансово покровителсво Яне Янев трябвало да създаде паралелен обединителен център за земеделците и с това да компрометира амбициозното начинание на колегите си от Народен съюз.


Много от неизвестните около земеделското обединение ще се изяснят на предстоящите през ноември конгреси на двете основни земеделски организации. А истинското обединение, ако изобщо се стигне до него, може да се реализира едва през следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във