Банкеръ Daily

Общество и политика

Земеделците отбелязват 70 години от убийството на Никола Д. Петков

 На 23 септември се навършват 70 години от обесването на Никола Д. Петков – земеделски лидери и водач на обединената опозиция в VI Велико народно събрание.

По този повод на 23 септември, събота, от 17:30 часа в храм „Свети Седмочисленици” в София, ще бъде отслужена панихида в негова памет.  На нея ще присъстват председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева, членове на националните ръководства на двете партии, земеделци, симпатизанти и граждани.

След панихидата ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на земеделския лидер, който се намира в градинката пред храма.

Борбата на Никола Петков за запазване на парламентарната демокрация е обявена от комунистите за контрареволюционна дейност. На 5 юни 1947 г. е снет депутатският му имунитет и още в сградата на Народното събрание той е арестуван. Освен това са касирани 23 депутати от опозицията, с което на практика представителството на опозицията в законодателната власт е разгромено.

На 5 август 1947 година започва режисиран съдебен процес с измислени обвинения срещу него и на 16 август същата година е осъден на смърт чрез обесване по обвинение в шпионаж. Измъчван и убит с чук, а впоследствие качен мъртъв на бесилото.                                                                            

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във