Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ НЕ ЩАТ ДА ПОМЪДРЕЯТ

Около Нова година разединените земеделци на Анастасия Мозер и Петко Илиев решиха да направят равносметка на свършеното. Двата враждуващи коалиционни партньори на СДС, независимо един от друг, най-после започнаха да се броят по места.


На 20 декември съпартийците на Анастасия Мозер проведоха Върховен съюзен съвет, на който отчетоха, че са повече от Пинчев и Илиев. Според сметките на организационния секретар Стефан Личев от януари насам в редиците на оранжевите е текъл бурен вътрешноорганизационен живот. След приключването на окръжните конференции БЗНС-НС има общински организации в 230 общини и 57 763 членове.


Такъв форум, който ще се проведе около 24 януари идната година, готви и опонентът Петко Илиев. На него вероятно също ще се броят членовете и общинските организации и също ще се отчете числено надмощие на противниците.


1997-а бе много тежка за БЗНС, е равносметката на Анастасия Мозер за изминалата година. Като най-печеливши свои стъпки земеделката посочи създаването на ОДС и участието на БЗНС в реалната власт. А най-тежките моменти за организацията според нея са принудителната регистрация на БЗНС, както и настояването на управляващите за мирно съжителство в една сграда с Петко Илиев и Георги Пинчев. Всички ние трябва да работим за демократичната реформа и да оставим теснопартийните си интереси на заден план, заявиха партньорите на Иван Костов от Народен съюз. И допълниха: Не е разумно да се поддаваме на провокациите на някои наши недоброжелатели. Сякаш за да докаже правилото, че земеделците винаги си противоречат, Мозер продължи да обикаля по селата и да говори, че Пинчев и Илиев нямат хора в изпълнителната власт и това ги лишава от възможността да се грижат за своите избиратели.


На свой ред Петко Илиев и Георги Пинчев също направиха турне из селата, за да агитират симпатизантите на земеделската лидерка да преминат на тяхна страна, защото министърът на Мозер няма да изкара мандата си.


Дали след разделната 1997 г. земеделците ще си извадят необходимите поуки, може само да се гадае. На този етап нито Народен съюз, нито хората на Петко Илиев дават ясни знаци за това. И двете страни се чувстват по различен начин отдалечени от блясъка на управлението и стремежът им да преодолеят неудовлетворението си лесно може да ги подведе да сгрешат.


Един министър се оказа недостатъчен за хората на Анастасия Мозер, за да се почувстват достатъчно ангажирани с успешното провеждане на икономическата реформа. Явните опити от страна на председателя на Демократическата партия Стефан Савов да изнудва Иван Костов с уговорката, че ако не се подпише ново коалиционно споразумение, НС ще оттеглят подкрепата си за данъчните закони, им донесоха само пасиви и подозрителност от страна на сините. Призивите за по-голяма квота в местната власт увиснаха във въздуха чути, но неудовлетворени. Властта не е баница и ние няма да раздаваме с повод и без повод парченца от нея - бе коментарът на синия лидер Иван Костов. Въпреки че принципно се съгласи да обсъди скоро в НИС въпроса за подписване на ново коалиционно споразумение, премиерът по-вероятно обмисля вариант как в близко бъдеще да задоволи нарастващите амбиции на упорстващите си съюзници, но без да се обвързва с категорични обещания. Твърде възможно е до няколко месеца хората на Мозер да бъдат отново върнати в сградата на Врабча1, където повече от година царува необезпокояван Петко Илиев. Настаняването й в заветната сграда след едногодишно изгнаничество в тесни помещения ще възстанови донякъде електоралната й легитимност и ще я превърне в доста силен съперник на пинчевистите. Това обаче едва ли ще се хареса на Илиев и подчинените му, които вече са обсъждали този въпрос и са стигнали до извода, че няма да се предадат без бой. Напиращият скандал ще е за сметка на единството на управляващото мнозинство, смятат в парламентарната група на СДС, но засега избягват да вземат нечия страна.


Иван Костов и неговите сподвижници осъзнават, че с влизането на Мозер и Савов в ОДС са се сдобили с един допълнителен рисков фактор за единството на мнозинството. Премиерът вероятно и не очаква прекалено коректна политическа игра от страна на земеделската лидерка. Той със сигурност е готов да влезе в ролята на рефер в земеделския двубой и хладнокръвно да отброи точките в крайния резултат. Но за всички е ясно, че евентуални скандали ще се отразят тежко на имиджа на коалицията, и то в труден за хода на реформата период. Управляващите ще положат всички усилия, за да не допуснат земеделският разкол да се отрази върху единния образ на ОДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във