Банкеръ Daily

Общество и политика

Зеленогорски: Къде е демокрацията, щом олигарсите ще могат да си купуват цели партии?

ГЕРБ и ДПС се обединиха около идеята за отворено финансиране на партиите, което означава, че бизнесът може да субсидира някоя партия и то без таван. Това на практика означава, че олигарсите могат да си купуват цели политически структури и да диктуват каквото законодателство им е удобни. Аз питам за каква демокрация говорим?

Това каза заместник-председателят на "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски пред БНТ по повод договорката между ГЕРБ и ДПС в закона да се въведе възможността бизнесът да финансира политически партии.

По думите му подобни идеи са абсурдни и целят да изпитат доколко издръжлив е избирателят и колко дълго ще е търпението му. Той подчерта, че действащата досега система на субсидиране на партиите от бюджета е било добро решение. Проблемът е, че още с въвеждането й е била побългарена. "В германския модел се субсидират партиите, представили се добре и на европейски, и на местни, и на парламентарни избори, докато у нас значение има само резултатът от парламентарния вот. Аз питам – защо автентичната десница например, която на местните избори има 10%, не получава държавна субсидия?", посочи Зеленогорски.

По думите му с промените в закона за финансиране на политически партии се цели да се унищожи конкуренцията, което е основен принцип на демокрацията. Според Зеленогорски идеята е да останат две-три партии и така реално да се отстрани опозицията. Той припомни, че ДБГ предлага финансирането на партиите да е по регресивна скала, според която по-големите партии ще получават по-малко от бюджета, а по-малките – повече. Според него това ще е справедливо и ще може да осигури относителна конкуренция на политически възгледи и идеи.

На въпрос на водещата как ДБГ се готви за местните избори, Найден Зеленогорски подчерта, че Движението не само се стреми да запази сегашните си позиции с областните и общинските центрове, но и да увеличи броя на кметовете и общинските съветници. Той обясни, че на местните структури на Движението могат да решават в какви коалиции да влизат, така че да бъдат предложени почтени хора, познати на общността и доказали своите управленски качества.

"Разбира се, че ДБГ ще търси партньорите си най-вече сред автентичната десница, както бе на миналите избори в Плевен и Добрич. За съжаление на европейските избори не можахме да се съберем ние, десните хора, което щеше да ни даде възможност поне за двама евродепутати. Но ДБГ взе правилното решени да не участва в евровота, за да не се впуска в „братоубийствена война“, завърши Зеленогорски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във