Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗЕЛЕНИТЕ ПАРТИИ ЗРЕЯТ ЗА ИЗБОРИТЕ

Зелената част от политическия спектър у нас проявява завидна жизненост напоследък. Появи се цяла нова партия, а други две се обединиха. Създаването на политическа сила е често срещано явление в България, но обединение на вече съществуващи си е направо събитие. При това зелените се сляха с такава лекота, че съставните части на десницата могат само да им завидят.
Как всъщност се случи чудото на обединението? Просто Зелената партия на Александър Каракачанов и Зелена България, начело със Стоян Динков, решиха, че ще работят заедно под името Зелена партия/Българските зелени. Иначе мненията на двамата лидери се различават по немалко важни теми. Например Зелената партия е партньор на БСП в Коалиция за България. Докато при създаването на формацията си преди година Стоян Динков заяви на всеослушание, че тя обявява война на три мафии - дървената, строителната и иманярската. Той отправи остри реплики и към социалистите и близки до тях бизнесмени и мафиоти, но те вероятно са минали покрай ушите на Каракачанов.
Впрочем след създаването на Зелена България Александър Каракачанов каза: Сега, когато започва да се разбира, че проблемите на околната среда са нещо жизненоважно за хората, за планетата, за всички нас, веднага почват да се появяват момчета с бизнес хватки, които искат от това да направят пари. Нито един от тях не се е занимавал и не е имал отношение към екологията. По-скоро са имали интерес към тази проблематика от другата страна, т.е. чрез инвестиционни фирми. Ако погледнете кой е вътре, ще видите компании с големи пари, които търсят къде да инвестират и изведнъж решиха да направят зелена партия. Нищо лошо. Само трябва да се знае кой за какво се бори. Явно обаче Динков и компания са еволюирали за около 11 месеца от момчета с бизнес хватки до достойни за Каракачанов партньори. Двамата лидери се гушнаха в застроената част на Рила, наричана още планински курорт Боровец и обявиха, че вече са едно цяло. Между другото и някои представители на екологични и неправителствени организации правилно са забелязали, че зелените предводители не правят връзка между каузите, за които работят, и начина на живот, който водят. Двамата дори не събират разделно отпадъците си, а велосипед използват в редки случаи. Раздвоеността се е прехвърлила и върху структурирането на новата формация. Председател е Александър Каракачанов, а Стоян Динков е председател на Националния политически съвет. Званията малко напомнят на тези в ГЕРБ, където си имат формален и неформален лидер. Освен това и новата партия, по примера на герберите, побърза да се обяви за най-голямата и силната, само че не вдясно, а в зелено. Според ръководството й, тъй като това вече е най-силната екологична организация в страната, на нея се пада да води опозиционна политика срещу сегашните действия на правителството, които са в остър разрез с глобалните норми в областта на околната среда.
Както стана дума, Каракачанов бе партньор на БСП в Коалиция за България, но новата структура няма да наследи този стар грях на лидера си, който е известен с това, че от 1989-а, когато създава Зелената партия, е ту ляв, ту десен. Амбицията сега е към новата формация да се присъединят и другите екоформирования. Занапред тя ще предлага не само конкретни политически мерки за решаване на проблемите в екологията, но и в останалите обществени сфери. На изборите догодина партията ще участва самостоятелно. Кандидати за депутати ще бъдат излъчени от цялата страна, а за предизборната платформа ще се погрижат изтъкнати еколози. С подобна заявка веднага можем да предположим, че посланието им преди вота няма да е много по-различно от призива да спасим природата като цяло и Рила, Странджа и Черно море в частност. В по-развитата част на Европа зелените още от създаването си прокламират, че ще работят и за социална справедливост, гражданска демокрация, за мир... Най-запомнящото се, което Стоян Динков е направил за мира, е да привлече за говорител на партията си Мис България 2001 Таня Карабелова. В знак на протест срещу войната в Ирак тя се разходи полугола пред американското посолство в края на 2005-а.
Екообединението Каракачанов - Динков, изглежда трудно ще спечели подкрепата на младите у нас. Още повече че група младежи вече основаха най-новата политическа партия, която ще се бори за опазване на околната среда. Тя се нарича просто Зелените, без никакви добавки отпред и отзад, и съществува само от няколко месеца. При това председателят й Андрей Ковачев сподели, че той и съмишлениците му са направили организацията не защото им се занимава с политика, а защото ситуацията е станала нетърпима. Основната причина да учредим Зелените е абсолютната затвореност на сегашните ни политици, все едно че живият на Луната или на Марс, отбеляза той. За да можеш да направиш някаква реална промяна, трябва да отидеш и да играеш на тяхното поле, смята още Ковачев. Според него е недопустимо заместник-министърът на околната сред и водите Чавдар Георгиев да подкрепя строежа на големи ски курорти, а да е против развитието на т. нар. устойчив туризъм, който не застрашава природата.
Системата в България е такава, че позволява да се създава политическа мафия, т. е. да може чрез политически сили да се упражнява тотален контрол върху държавата. Политическите сили пък са под финансов контрол. Проблемът е, че самата ни демокрация не действа. Трябва във всеки сектор да има граждански контрол и политическият чадър да падне. Става дума за съдебна система, медии и държавната администрация, която в момента е 100% подчинена на политическите ръководства - подчертава Андрей Ковачев. Не е ясно обаче как той и другите природозащитници ще осъществят на практика идеите си за разбиване на статуквото в политиката . Все пак държавата ни се управлява от хора, които се интересуват от опазване на природата само когато са на личните си яхти или в личните си палати. През останалото време изсичането на горите и застрояването на планините и на Черноморието са приоритетен и доходоносен бизнес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във