Банкеръ Daily

Проф. Асен Балтов:

''Зелените коридори'' за ваксинация ще останат и през седмицата

"Създадена е организация не само в „Пирогов“, но и във всички големи столични болници и от днес започват да работят всички със "зелени коридори". Това съобщи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. По думите му, могат да се ваксинират не само хората над 65 години и с хронични заболявания, но и всички желаещи. 

"Зелените коридори" ще останат и през седмицата, ако има достатъчно ваксини, посочи Балтов. "Вижда се, че има желаещи. Хората са изчаквали да мине първа, втора и трета фаза. Вижда се още, че има ефект от ваксинирането през първата фаза на лекари, сестри и медицински персонал. Сега всички тези хора правят ваксинациите и няма да заразят някого", обясни директорът на „Пирогов“ пред БиТиВи.

"Миналата седмица специализираните научни съвети дадоха своите препоръки дали да бъдат ваксинирани хората с определени заболявания. Видя се, че няма нищо притеснително", увери лекарят. "Това оказа влияние, хората придобиха увереност и видяха, че няма нищо страшно – видяха, че ваксините работят и действат. В „Пирогов“ след като ваксинирахме хората, достигнахме колективен имунитет над 75%, което доведе до намаляването на новите случаи сред персонала до един на два - три дни", добави той. 

По думите му, втората доза на ваксината може да са направи и при личния лекар. "Никой няма да бъде върнат, тези "зелени коридори“" ще продължат да действат, защото имаме много здравно неосигурени пациенти, които искат да бъдат ваксинирани", подчерта шефът на "Пирогов". 

Той обясни, че ваксинирането отнема горе-долу 5 минути, но се създава стройна организация, защото пациентите носят епикриза, ако имат странични заболявания. Мери се кръвното, температурата, има разговор за алергични реакции. "Като цяло отнема около 10 минути, след което се преминава към поставяне на ваксината. След това пациентите изчакват от 15 минути - до половин час и след това си тръгват", уточни Балтов. 

Лекарят изтъкна, че за ваксината, която в момента се поставя – на "АстраЗенека", е необходимо 24 часа да не се употребява алкохол, да се избягват тежки физически упражнения, защото тогава може да се усили оттока и зачервяването в областта на ваксинацията. "Ваксината на „АстраЗенека“ е векторна ваксина и нейният носител е аденовирус, който е абсолютно безвреден, но понякога ваксинираните дават реакции с повишаване на температурата в първите 24 часа, което се смята, че е нормална реакция спрямо този аденовирус, а не спрямо ваксината", поясни той.  

При другите две ваксини, които са РНК, се смята, че някои пациенти получават минимални алергични реакции, в следствие на обвивката на информационната РНК – тя е липидна обвивка, това са подробности, които хората трябва да знаят, според проф. Балтов.  А температурата, която се вдига след ваксината, е транзиторна – в рамките на 24 часа, след което всичко преминава. 

"Когато имате съмнения, че сте изкарали вируса безсимптомно, е добре да си направите тест за антитела, защото след първата доза може да се получат леко по-обострени симптоми, свързани с това, че през тях е минала коронавирусната инфекция, има някаква имунна памет". Каза Балтов. Според него обаче няма нищо тревожно.

"В петък дойде сериозна пратка от ваксината на „АстраЗенека“, личните лекари ще получат дози през седмицата. Следващата седмица ще дойдат още 100 000 ваксини, което означава, че ще можем да ги разпространим масово, не само в най-големите болници, не само при личните лекари и но и в РЗИ", увери проф. Балтов. 

Според него, ако темпът на нарастване на заболяването се запази, то ще бъде абсолютно контролируемо от страна на медицинските специалисти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във