Банкеръ Daily

Д-р Станимир Хасърджиев:

Зелените коридори не достигат до малките населени места

„Ще бъде добър резултат, ако през следващите месеци служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров не забрави, че последните години се посвети на защитата на правата на пациентите“. Това каза д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

„Следващите два месеца обаче могат да се направят няколко спешни и в правомощията на служебния министър мерки – на първо място това е все още неовладяната и в някои случаи изоставаща в България като мерки пандемия. От една страна, това е проблемът с реда на поставяне на ваксините срещу коронавируса. Защо в момента ваксините не се използват рационално на фона на малкото количество. Освен това те не достигат в цялост до най-застрашените хора – хронично болните пациенти и възрастните хора“, поясни д-р Хасърджиев.

По думите му у нас са много бавни темповете на ваксинационния обхват.

„Зелените коридори са добра идея, но те не решават проблемите на по-болните и трудно подвижни хора, хората от малките населени места, няма система за домашни посещения и при рисковите групи. Извънредната обстановка не знам дали трябва да се удължи, но трябва да се преосмислят мерките, защото COVID не си е тръгнал. Мерки трябва да има“, заяви той пред БНР. 

Според д-р Хасърджиев Националният оперативен щаб (НОЩ) е бил създаден на ръба на закона. Той смята за много вероятно да се сформира Консултативен съвет, който и сега имаме по Плана за действие на България в пандемични ситуации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във