Банкеръ Daily

Проф. Илко Гетов:

Зелените коридори да продължат само с РНК ваксините

"Зелените коридори трябва да продължат с РНК ваксините, при които честотата на поява на нежелани реакции е изключително ниска". Това заяви пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). По думите му не е по-добре да бъде спряна изцяло ваксинацията с "АстраЗенека" заради важността на имунизацията.

"Факт е, че има връзка между поставянето на ваксината "АстраЗенека" и появата на тромботичните реакции, но те са редки и рискът от тях е твърде малък. ... Нито един от случаите в България не е потвърден, че е в резултат на ваксинацията", обясни той. 

Експертът уточни, че още не е изготвен докладът на ЕМА за връзката на ваксината на "АстраЗенека" и образуването на кръвни съсиреци

Проф. Гетов увери, че най-добрите специалисти в областта на хематологията, неврологията, епидемиологията, вирусологията и т.н. работят по този проблем. "Очакваме да ни кажат какъв е начинът за възникване на тези реакции, кои са рисковите фактори и рисковите групи пациенти. Очакваме да ни кажат какво следва нататък. Трябва да се предприеме регулаторна мярка", допълни той.

По думите на професора рисковите фактори за ваксиниране са предиспозиция за сърдечно-съдови проблеми, проблеми със съсирването на кръвта, съдови проблеми, дълъг прием на контрацептивни средства, заседнал начин на живот и затлъстяване. "Личното ми мнение на експерт е, че появата на тези инциденти е в резултат на уврежданията, които предизвиква коронавирусът", поясни той.  

Препоръката на проф. Гетов за хора, които са си поставили първа доза от ваксината на "АстраЗенека" и имат притеснения дали да приемат и втората, е да го направят спокойно, след като не са имали нежелани реакции при поставянето на "първата игла".

Facebook logo
Бъдете с нас и във