Банкеръ Daily

Общество и политика

Зеленият сертификат у нас вероятно ще отпадне от 20 март

Вероятно зеленият сертификат ще отпадне у нас от 20 март. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет. Все повече области излизат от червената зона на разпространение на COVID-19 и влизат в жълтата зона. Властите очакват съвсем скоро цялата страна да е в зелената зона на разпространение на заболеваемостта, което ще позволи и премахването на ограниченията, свързани със зеления сертификат у нас.

"Успяхме да минем през тази вълна без масово затваряне на училища и бизнеси. Това стана благодарение на новата методиката на наблюдение на интензивните легла и така изчислявахме реалните опасности за здравната система", посочи премиерът Петков.

След като ограниченията, свързани със зеления сертификат у нас отпаднат, той ще се използва единствено при пътувания в рамките на Европейския съюз. До 20 март поетапно ще бъдат облекчени и други мерки у нас, уточни министърът на здравеопазването Асена Сербезова. "Усилията дават резултат в една несъвършена система - здравеопазването, в една система, в която има нерешени проблеми от десетки години, в една система с недостиг на кадри, не само на лекари, но на медицински сестри", изтъкна министър Сербезова. Тя благодари на лекарите на първа линия, на медицинските сестри, фармацевтите и всички, които са заети в системата на здравеопазването и въпреки несъвършенствата, са успели да мобилизират наличните ресурси и усилия. "Част от проблемите имат своето дългосрочно решение, за което са възложени анализи, за да бъдат взети решения. Специалисти епидемиолози от две седмици анализират как се справяме с пандемията на фона на ваксинационното покритие, което се покачва, но е по-ниско от средното за Европейския съюз.

Здравният министър подчерта, че облекчаването на мерките не означава, че не трябва да се ваксинираме. И добави, че според статистиката  90% от тези, които губят битката с COVID или имат усложнения, не са ваксинирани.

Отпадането на COVID ограниченията ще е в три стъпки и започва още тази седмица, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


  • от 24 февруари всеки собственик на обект с обществено предназначение може да допуска лица без зелен сертификат по своя преценка. Изискването за зелен сертификат остава за персонала. От същата дата се допуска присъствието на до 12 деца в центровете за извънкласни дейности

  • от 5 март посещенията на дейности и услуги в обекти с обществено предназначение ще стават без изискването на зелен сертификат, без значение от личното предпочитание на собственика на обекта. Изискването за зелен сертификат за персонала остава. Присъствените занятия за деца в центровете за извънкласни дейности става при спазване на изискванията за физическа дистанция. Допуска се смесване на различни паралелки в училищата. Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони като отпада групата на страните от тъмночервения списък, тоест всеки със зелен сертификат може да влиза, от която и да е страна по света.

  • от 20 март посещението на всички дейности и услуги става без зелен сертификат, отпада и изискването за наличие на зелен сертификат у персонала. Документът ще се използва само за пътуване извън граница.

Окончателното отпадане на ковид-ограниченията зависи от конкретното развитие на епидемичната обстановка и вероятността планът за отмяна на зеления сертификат да не сработи е много малка, уточни Кунчев. Все още не е ясно кога ще отпадне задължителното носене на маски на закрити обществени места и тестването в училище.

По думите на Сербезова облекчаването на мерките няма нищо общо с насрочения за 23 февруари протест на партия "Възраждане".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във