Банкеръ Daily

Общество и политика

Зеленият сертификат у нас може да отпадне, но при дадени условия

Зеленият сертификат у нас може да отпадне, но при изпълнение на едното от общо две условия: достигане до 60% на ваксинираните с две дози или когато всичките интензивни легла в страната паднат на 5% заетост от болни от коронавирус. Това обяви на брифинг премиерът Кирил Петков. Ако заболеваемостта се вдигне, сертификатът отново ще бъде въведен. За пътуване навън ще се съобразяваме с европейките мерки. Засега у нас не се приемат промени в срока на действие на сертификата, допълни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  

Петков посочи, че е оптимизиран моделът за управление на кризата. Клъстерите стават от 6 на 5 региона. Това дава много добър шанс в области в България, в които има ниски нива на интензивни легла, да прехвърлят интензивните случаи към съседните области. Така може да се намали рискът от затваряне на области, обясни премиерът. Добрата новина е, че засега вариантът на ковид  Омикрон не води до много високи нива на заетост на интензивните легла, допълни той.

Той обаче обяви, че Регион 1, който включва София - град, София - област и Благоевград се очаква след 5 дни да влезе в етап 3. Това ще се случи и в Регион 5, който включва област Ямбол. Това означава, че ще се влезе с меки, но ограничителни мерки след 5 дни.

Доц. Кунчев уточни, че на база на опита от предишните три вълни, тази е много динамична, ще обхване повече хора, но по-бързо стават нещата. По думите му в някои области на места вече са стигнали пика. В някои региони има лек спад в интензивните легла, което означава, че в рамките на две-три седмици тази вълна ще обхване цялата страна и ще започне постепенно нормализиране. Доц. Кунчев очаква до края на февруари, че ще влезем във фазата на нормализиране.

В момента ученическата възраст влезе като първа по брой заразени, потвърди главеният здравен инспектор. Не се наблюдават засега много тежко протичащи заболявания при децата, но все пак сме в началото на вълната, допълни той.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във