Банкеръ Daily

Общество и политика

Зеленият сертификат ще е валиден 15 дни след 1-ва доза от ваксина

Сертификатът за ваксинация срещу COVID-19 ще бъде валиден 15 дни след поставяне на първата доза от двудозовите ваксини, както и след поставяне на еднодозовата ваксина. Това изискване влиза в сила от утре според новата заповед на здравното министерство, с която бяха въведени нови ограничителни мерки до края на месеца.

Решението е взето от експерти, съобщи пред БНР заместник здравния министър Александър Златанов.

„На базата на кратката характеристика на продукта, на базата на европейските практики, на база на становището на Съветите по имунология, епидемиология, се прецени, че това е най-добрият подход към този момент, когато сме всъщност и във връх на пандемията“, каза той.

В изискването за представяне на зелен сертификат, който да осигури достъп до редица групови мероприятия, все още не се признават така наречените антитела след преболедуване.

В момента експерти обсъждат при каква референтна стойност ще се признават резултатите от тестове за вирус неутрализиращи антитела, допълни д-р Златанов.

„В рамките, може би на седмицата, не съм сигурен дали ще имаме решение, но търсим отправна точка, като праг, метод, ниво, което ще даде гаранция, и се надявам специалистите в тази област да ни подпомогнат, за да вземем едно решение, което да сме сигурни, че към момента е правилно“, посочи зам.-министър Златанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във