Банкеръ Daily

Общество и политика

Зеленият сертификат няма да бъде отменен, обяви премиерът

Правителството даде знак, че няма да се съобрази с исканията на организираните от партия "Възраждане" протестиращи, които направиха неуспешен опит да нахлуят в парламента.

Зеленият сертификат няма да бъде отменен, обяви премиерът Кирил Петков. Нещо повече, министър-председателят заяви, че мерките на правителството отсега нататък ще се определят по възможността на болниците да приемат пациенти и броя на интензивните легла в здравната система. Ако над 80% от интензивните легла бъдат заети, ще се наложи да бъдат взети допълнителни мерки.

"Фазите са 50%, 60%, 70% и 80% на интензивните легла. Вече, когато се стигне до ниво 80%, тогава ще дадем едноседмична ваканция, но няма да бъде продължително онлайн обучение, защото резултатите показват, че онлайн обучението не дава добри резултати, на които едно време се надявахме", обясни Кирил Петков.

Премиерът иска да влезе в диалог с протестиращите.  "Много съжалявам, че в момента съм под карантина, иначе аз бих бил в момента на площада да разговарям с протестиращите. По принцип уважавам формата на протест, защото това е начин да се изрази несъгласие с нечия политика, въпросът е в тази форма на протест да не пострадат невинни хора и от протестиращите, и от хората на реда. Съжалявам, че има няколко пострадали човека", добави той.

Петков обяви, че в петък, когато изтича неговата карантина, кани 10 представители на протестиращите на разговор.

"Темата, която трябва да дискутираме, не е нещо друго освен има ли по-конструктивни мерки, които те имат идея да дадат как да управляваме следващата Covid вълна и увеличаването на ваксинацията, което за мен е основополагащ начин да преодолеем следващата криза, която идва за съжаление в най-къс порядък. Това, което бих призовал, е просто да ме изчакат до петък. Това, което ми се вижда, че може да бъде направено, е да бъде направена работна група. След като ми изтече карантината, аз имам бустерна доза, бих седнал да си говоря с тези хора и да изработим нов модел", каза още министър-председателят Кирил Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във