Банкеръ Daily

Д-р Десислава Кателиева:

Зеленият сертификат е начин да избегнем локдауна

"Протестът е на непредставителна извадка. Спешните медици никога не биха излезли в пика на пандемия да говорят за пари и да притискат изпълнителната власт в момент, в който всеки един от нас трябва да бъде на мястото си. Непрекъснато се разболяват колеги, ръстът на болните ни притиска, ние работим под невероятен стрес. Имаме един враг и това е COVID-19. Нашето място е при пациентите ни". 

Това каза пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. Медици от центрове за Спешна помощ в цялата страна се събраха на протест пред Здравното министерство с искане за по-добри условия на труд. 

Тя не отрече, че проблеми в сектора има, но водещият не е с методиката на заплащане. "Не е начинът с конфронтация да си търсим нови врагове", подчерта тя. 

"За съжаление, в България все още има хора, които смятат, че зеленият сертификат или ваксинацията ограничават свободите им. Крайно време е да се разбере, че коронавирус съществува, че е опасен, че за 20% от пациентите, които заразява, води до тежко протичане, а при 4-5% води до смърт. Колкото повече хора се заразят, толкова повече ще стигнат до болниците, няма да е малък процентът на тези, които ще загубим. Зеленият сертификат е начин да избегнем локдауна. Като лекар и човек предпочитам да не виждам изплашени хора, които се страхуват да отидат на лекар и не искат да излязат от вкъщи", допълни д-р Кателиева. 

Спешният медик призова да се вярва в науката, а не на фалшиви тълкувания. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във