Банкеръ Daily

Общество и политика

Зелената светлина за НАТО втвърди позициите на македонските историци

Зелената светлина за НАТО и очакваното решението за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС втвърди позициите на историците в смесената комисия с България. Това заяви пред БНР проф. Ангел Димитров – българският съпредседател на комисията.

„Наблюдавам едно втвърдяване на позициите на нашите колеги, което не е продиктувано само от професионални мотиви. Има връщане към една стара, стара нагласа, че ето виждате ли българите всъщност ни обичат и те ще ни помагат, но ние ще правим каквото си искаме. Това разбира се няма да се случи, поне в съвместната комисия“, категоричен беше той. Проф. Димитров е сигурен, че и на политическо ниво по време на този път на евроинтеграцията Скопие ще разбере какво очаква София и какво София може да направи като реална подкрепа, но и в обратната посока – да каже защо не е съгласна с това, което се случва там по отношение на България и приложението на договора за приятелство и добросъседство.

След предишното заседание на комисията, което бе определено като неуспешно, той не очаква „кой знае какво“ от следващото заседание на 14 октомври.

„Ние трябва да се освободим от прекомерните очаквания за бързи резултати в едно общество, в което вече 4 поколения са моделирани по един начин, който за нас е неприемлив. Две години след подписването на договора за приятелство и добросъседство ние очакваме известно разпукване на тази обвивка, която ги задържа в това съдържание на национална македонистка екзалтираност. Такива има, това разпукване е налице. Но мисля, че трябва да бъдем малко по-внимателни в очакванията си, за да постигнем очакваните резултати по договора“, каза проф. Димитров.

„Ние ще направим всичко възможно да продължим работата с нашите колеги, за да разберат, че не обществените нагласи трябва да влияят на техните решения, а тяхната отговорност, като избрани в случая историци, да подскажат какви промени, какви корекции в интерпретацията на миналото са необходими“, добави той.

Според него след разпадането на комунистическия блок в днешната Република Северна Македония се е случило нещо много странно. „Тя излезе безкръвно от кървавото разпадане на Югославия,… но това не доведе до онзи катарзис, до измъкване от югославската орбита. Оттогава насам те искат да бъдат приемани като нещо ново, без обаче да се разделят с миналото, запазвайки всичко онова, което ги държи в югославската орбита… - манталитет, нагласи, които не са в състояние да преодолеят“, обясни проф. Ангел Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във