Банкеръ Daily

Акад. Дроздстой Стоянов:

Здравословно ембарго върху темата "COVID" няма да навреди

"Ситуацията в страната, както и при предишните пристъпи на епидемията, е на крайна поляризация. Основната причина е свързана с дълбокото недоверие в здравната политика, която беше непоследователна и неконсистентна, лъкатушеше между крайности". 

Това коментира пред БНР психиатърът акад. Дроздстой Стоянов. 

По думите му преминаваме през етап на системна деградация на висши ценности, които са деноминирани. 

"Няма как в продължение на 18 месеца да се люшкаш между две несъизмеримости и да очакваш, че на 18-ия месец ще имаш кохерентно поведение. Ако стоим вътре в противопоставянето, няма как да излезем от него", обясни той.

Според психиатъра най-тревожното е противопоставянето между качеството на живот и живота. 

"Ако фракционирането на обществото е катализирано от кризата и то не може да бъде спряно, то процесът на разграждане на нашите образователни ценности може да бъде спрян. И нека да не бъде заигравана картата на епидемията в този сектор. Щетите от онлайн обучението за децата в късна предучилищна и ранна училищна възраст са с образователни, здравни и косвени последствия", коментира той. 

"Ролята на социалните мрежи за противопоставянето в обществото е катастрофална. Те са факторът, който тиражира постоянно взаимно изключващи се антагонистични версии, свързани с кризата... Едно здравословно ембарго върху темата за COVID-19 няма да навреди на никого. Иначе темата се превръща в дъвка за употреба от недобросъвестни поляризатори, движени от користни цели или от личен интерес", допълни акад. Стоянов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във