Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравното министерство ще направи информационна кампания за ползите от COVID ваксините

Има гаранция, че България ще получи количествата ваксини срещу коронавируса, които е заявила. Това обяви на брифинг в Министерския съвет Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб. 

Присъединяването ни към споразумението между Европейската комисия и производителите на ваксини срещу COVID-19 ни гарантира достъпа до договорените количества. До този момент Еврокомисията е договорила 2 милиарда с допълнителните количества. Не е получавана информация за забавяне на доставките. Датите на доставките са свързани с издаване на разрешението за употреба, уточни Кирилов.

Той отбеляза, че РНК ваксините са познати още от 90-те години, те не са широко използвани, но има много проведени клинични изпитвания. 

Екип на Министерството на здравеопазването работи тясно с представителите на фирмите производители на ваксини, които да представят цялата необходима информация, поясни здравният министър Костадин Ангелов. 

Ще се направи и информационна кампания, която да достигне до всеки един български гражданин. 

Към всеки пациент с алергично заболяване лекарите трябва да внимават, именно затова ваксината се поставя от лекар, подчерта министърът.

Ангелов увери, че всеки пациент ще получи информация на разбираем за него език за имунизацията срещу коронавируса. И добави, че няма избързване при създаването и тестването на препаратите.

"Създаването на ваксините за този вирус не е започнало през март, когато започна тази инфекция. Предполагам всички си спомняте инфекцията от 2003 г., която носеше името SARS-CoV-1, сега това е SARS-CoV-2. Можем да кажем, че това е втора версия на коронавируса от 2003 г. От 2003 г. фирмите работят по създаването на ваксина, която атакува коронавирусите“, обясни министърът на здравеопазването.

По думите му, ваксината преминава всички необходими регулаторни изисквания. Богдан Кирилов допълни, че клиничните изпитвания обхващат период, по-дълъг от този, в който обикновено се проявяват нежеланите реакции, а освен това лекарствената безопасност продължава да се съблюдава и след издаването на разрешение за употреба. А в повечето клинични изпитвания проследяването е задължително от 2 месеца до една година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във