Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравното министерство публикува листовката на ваксината на Moderna

Министерството на здравеопазването публикува листовката и кратка характеристика на ваксина срещу COVID-19, произведена от "Модерна".

На 13 януари се очаква първите 2400 дози от ваксината да пристигнат у нас. 

В листовката е записано, че ваксината стимулира естествените защити на организма (имунната система). Ваксината действа, като кара организма да произвежда защита (антитела) срещу вируса, който причинява COVID-19. COVID-19 Vaccine Moderna използва вещество, наречена информационна рибонуклеинова киселина (и РНК), за да пренесе информация, която клетките в организма могат да използват за образуване на шипов протеин, който също е и на вируса. След това клетките изработват антитела срещу шиповия протеин, които да помогнат за отблъскване на вируса. Това ще помогне за защитата срещу COVID-19.

Ваксината се прилага в две дози. Препоръчва се втората доза да се приложи 28 дни след първата доза, за да се завърши курса на ваксинация. 


Листовка и кратка характеристика на ваксина срещу COVID-19, произведена от MODERNA.


На 7 януари здравното министерство обяви очакваните количества за 2021 г. от двете разрешени за употреба ваксини срещу COVID-19. Общото количество заявени ваксини на Pfizer и BioNTech за 2021 г. е 1 милион, а от ваксините на Moderna - 500 000.

Предполага се, че масовата ваксинация у нас ще започне през април. В най-добрия сценарий до август в България ще има 1,5 милиона ваксинирани срещу COVID-19, обяви в петък проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. 

Според настоящия разчет на Министерството на здравеопазването общият брой на ваксините до юли ще стигне за 750 000 души. Според проф. Кантарджиев това не е малко. Той обаче е разговарял с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата за това какви допълнителни количества могат да влязат в страната ни. Много напреднала за регистрация била ваксината на AstraZeneca. А от нея страната ни е заявила по-големи количества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във