Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравното министерство получава още 19 млн. заради COVID-19

Допълнителни 19 300 000 лева получи Министерството на здравеопазването от правителството.

Така до края на обявената към момента извънредна епидемична обстановка - 30 ноември, ще бъдат обезпечени допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с дейностите превенция и борба с COVID-19.

Осигуреното месечно допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в нетен размер e 1000 лева.

Припомняме, че от началото на годината до края на юли  изразходваните средства от Министерството на здравеопазването, свързани с мерките за борба с пандемията от COVID-19, са в размер на  442.265 млн. лева. 

От посочената сума почти 214 млн. лв. са осигурени чрез постановления през 2020 г. по сметката за чужди средства, 34.5 млн. лв. са допълнително осигурени чрез преструктуриране на разходите и/или трансфери по централния бюджет за 2021 година.

По чл. 106 от Закона за държавния бюджет (дава възможност за осигуряване  на допълнителни средства по бюджетите на МЗ и НЗОК  за осъществяване на разходи, свързани  с COVID-19, чрез пропорционално намаляване на показателите по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет – други министерства и ведомства) са похарчени малко над 172.1 млн. лева. От бюджета на здравното министерство са осигурени около 22 млн. лева.

От въпросните 442.265 млн. лв. най-много пари са отишли към НЗОК за осигуряване на средства за изплащане на допълнителни възнаграждения за първа линия на изпълнителите на медицинска помощ. Близо 107 млн. лв. са били използвани за закупуване на ваксини срещу COVID-19. За закупуване на лекарствения продукт Veklury (Ремдесивир) за лечение на COVID-19 са били дадени 58.55 млн. лева. За допълнителна финансова подкрепа на персонала на първа линия в структурите на Министерството на здравеопазването са дадени близо 24 млн. лева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във