Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравното министерство осъди антиваксъри, нападнали пункт във Варна

Близо 5000 души са приети в болници, а 390 са настанени в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19.

Министерството на здравеопазването осъжда категорично незаконните действия на антиваксъри. Позицията на здравните власти е по повод инцидент от неделя във Варна, при който група антиваксъри са нападнали медицинския екип на мобилен пункт за ваксинация. Медиците от Диагностично консултативен център - 1 са били принудени да прекратят ваксинацията.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров настоява прокуратурата да разследва случая и ако се установят данни за извършено престъпление, виновните лица да бъдат изправени пред съда.

"Няма да се допусне медиците да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи. Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19. Ваксинацията срещу COVID-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина", обявиха от здравното министерство.

Близо 5000 души са приети в болници, а 390 са настанени в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19. Повече от 95 на сто от тях не са били ваксинирани.

По информация на изданието “Нова Варна“ група граждани, които са се представили като “Комитет за спасение”, са изискали от ваксиниращия екип документ, с който да удостоверят разрешително за ползване на ваксините на територията на България. Според тях доставчика на ваксините - Министерството на здравеопазването (МЗ) няма законово разрешително за прилагане на ваксините. Те са заявили, че ще подадат и жалба в полицията за извършено закононарушение. След намеса на полицаи, които са били извикани на място, пунктът е бил закрит. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във