Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравното министерство обясни разликите между ваксините

Аденовирусните ваксини доставят в организма ген на SARS-CoV-2.

Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии, затова здравното министерство обясни по какво се различават, за да помогне на решилите да се ваксинират да направят информиран избор. 

иРНК ваксините обучават клетките в организма как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. Такива са ваксинте, произведени от "Пфайзер" и "Модерна".

Аденовирусните ваксини доставят в организма ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. "spike" протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на производителите "АстраЗенека" и "Янсен", както и руската "Sputnik V", която към момента се разглежда от Eвропейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

Антигенните ваксини използват антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такива са ваксините на "Novavax" и "Sanofi-GSK", които  се оценяват от EMA.

От министерството на здравеопазването обясниха  също защо наличието на антитела не е достатъчно за издаването на зелен сертификат. Ведомството цитира доклад на Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията и Съвместният изследователски център, изготвен през май 2021 г.

В документа се посочва, че положителен резултат от изследване за антитела не може да предостави каквато и да е информация за момента на заразяване и не може да изключи протичаща  инфекция. Центърът  направи преглед на заключенията от месец май и счита, че повдигнатите по-рано въпроси продължават да бъдат валидни и че не са настъпили каквито и да е съществени промени в научните доказателства. В резултат на това Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията отново подчертава, че положителните резултати от изследванията за антитела не са достатъчни за издаването на сертификати за преболедуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във