Банкеръ Daily

Д-р Николай Брънзалов:

Здравно неосигурените трябва да се обърнат за ваксина към РЗИ

Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз

Пациентите без здравни права ще могат да се ваксинират срещу коронавируса, просто трябва да се обърнат към Регионалната здравна инспекция. Това заяви д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз и член на ваксионационния щаб.

Брънзалов посочи, че личните лекари са изпратили писмо до здравното министерство с искане за повече конкретика, защото в четвърта фаза, според ваксинационния план, трябва да се включат и т.нар. рискови пациенти. "Милиони хора по света вече са ваксинирани, не е да няма информация, а към нас въпросите от хора със съпътстващи заболявания са много", добави той.

Около 77 000 души са ваксинирани у нас, до момента страничните реакции са много малко, категоричен е лекарят.

"В началото на март би следвало да започне масовата ваксинация. Ще има доставки на съответните количества ваксини. Това е най-важният етап, тъй като до момента бяха ваксинирани само целеви групи", обясни зам.-председателят на БЛС пред БНТ.

"Призовавам пациентите за точност и акуратност, защото 100% ще бъдат давани часове, за да не стига до струпване на хора пред кабинетите в ДКЦ-тата. Много ще зависи от пациентите. Аз се радвам, че пациентски организации са готови да помагат чисто логистично", каза той.

Личен лекар не може да откаже да ваксинира пациент, това е част от неговите задължения, подчерта лекарят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във