Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравните власти с важна информация за пристигащите у нас

Министерството на здравеопазването с важна информация за пристигащите в България. Във връзка с увеличаващия се брой запитвания на граждани, на които им предстои пътуване до страната за коледните и новогодишните празници. 

От ведомството припомнят, че съгласно заповед издадена на 26 ноември на министъра на здравеопазването и изменена друга на 17 декември, правилата за влизане в страната са:

Лицата, пристигащи от "Зелена зона" и "Оранжева зона", се допускат на територията на страната при представяне на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или на аналогичен документ, за преболедуване или на аналогичен документ, за проведено изследване или на аналогичен документ.

Гражданите, които не представят нито един документ, се поставят под карантина за 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава.

Карантинираният може да направи PCR изследване за COVID-19 или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната, т.е. след 3 дни. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината на лицето се счита за преустановена от деня, следващ деня на получаване на резултата.

Лицата, пристигащи от "Червена зона", се допускат на територията на страната при представяне на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или на аналогичен документ, за преболедуване или на аналогичен документ,  за направено PCR изследване за COVID-19 и проведено до 72 часа преди влизане в страната, или на аналогичен документ.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства, които не представят нито един документ се допускат на територията на страната и се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава. Не съществува възможност за освобождаване от карантина.

На територията на страната не се допускат лица, пристигащи от следните държави от червената зона:

Република Мозамбик, Република Боствана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Република Намибия и Република Зимбабве, с изключение на лицата, които са български граждани и на лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства и задължително се поставят под карантина за срок от 10 дни. Те задължително предоставят по електронна поща на регионалната здравна инспекция, която ги е поставила под карантина, документ с резултат от проведено от 10-тия до 12-тия ден от влизането на територията на страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.

Заповедите на министъра на здравеопазването са публикувани на електронната страница на Министерството на здравеопазването ТУК

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във