Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравните власти решават ще има ли нови ограничения

Във фокуса на ограниченията ще са така наречените „зелени сертификати”.

Здравните власти ще  дадат подробности в петък, 15 окотомври, какви нови мерки се подготвят в страната. Те няма да влязат в сила веднага, а след обсъждане със засегнатите браншове, заяви  министър Стойчо Кацаров.

Във фокуса на ограниченията ще са така наречените „зелени сертификати”. Ще се даде възможност на обектите да работят на пълни обороти, ако създадат организация, при която и посетители, и служители са с документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. Ще се признават както PCR, така и антигенни изследвания.

Очакванията на бизнеса са, че антигенните тестове ще са безплатни за гражданите и за сметка на държавата.  

В четвъртък Българската болнична асоциация (ББА) поиска от Министерството на здравеопазването неваксинираните пациенти с CОVID-19 в болница да заплащат част от разходите по лечението си. 

"При положение, че пациентите имат свободен и безплатен достъп до ваксини у нас, и след като данните от цял свят показват, че над 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, считаме, че е време да дадем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти „струват“ на всички ни висока цена.

Тази висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал и усложняване на проблема с недостига на кадри", обясняват от ББА и допълват, че на фона на растящите разходи в целия сектор и недофинансираните пътеки за лечение на COVID-19, тези, които избират без медицинска причина да не се ваксинират, трябва да споделят поне част от своята отговорност към обществото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във