Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравните власти предлагат по-строги противоепидемични мерки

Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг в Министерския съвет във връзка разпространението на COVID-19 у нас. По думите му ръстът на новозаразени през есенно-зимния сезон е бил очакван. Ангелов увери, че медиците са обезпечени с лични предпазни средства. 

Очаква се да бъдат доставени допълнителни количества от лекарството ремдесивир – 1700 флакона. А следващата седмица ще бъдат осигурени още 4300 бройки. 

"Нека всички български граждани със симптоми на коронавирусна инфекция, които лежат в лечебни заведения, да не гледат на ремдесивира като панацея. Всеки един медикамент, който участва в терапевтичните схеми, има и странични ефекти. Винаги лекарят преценява ползата и риска", обясни здравният министър и допълни, че се използват и други медикаменти.  

От началото на седмицата излекуваните пациенти с COVID-19 са 1417. От 29 октомври до днес излекуваните са 2788. По данни на Единната информационна система, хоспитализирани са 3191 пациенти, от които 239 са настанени в интензивни отделения. 

Около 30% от COVID леглата у нас са заети, а от интензивните – около 20%. С положителен PCR тест са 2664 медици, активните случаи са 1276, а 90 са хоспитализирани. 

Костадин Ангелов призова да се спазват противоепидемичните мерки, за да се намали натискът върху здравната система. "Изпитвам изключително неприятни чувства, когато виждам в интернет хора, които не спазват мерките, които продължават да търсят вратичка в закона, за да нарушат дисциплината. Сами си давате сметката, че това коства човешки животи. Не е време за празнуване, време е за разум, за помощ на медицинската система, за солидарност“, каза министърът.

Той подчерта, че ръстът на смъртността не се дължи на натовареността на здравната система, а на това, че пациентите търсят лекарска помощ твърде късно. И добави, че хората не трябва да се самолекуват, а медикаментите трябва да се назначават само от лекар.

"Трябва да удължим мерките и след 12 ноември", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него е нужно да се ограничи и работата на заведенията до 22 ч. след диалог с бранша, а присъствената работа в офиса да бъде намалена до 50%. Също така трябва в цели области да се премине към онлайн обучение за всички ученици, а извънкласните дейности да се преустановят.

Кунчев смята, че университетите трябва да преминат към изцяло дистанционно обучение, а изключение да има само за упражненията на студентите по медицина.

За хората над 65 г. главният здравен инспектор предложи да се въведе „зелен коридор“ за пазаруване от 8 ч. до 10 ч.

Друго негово предложение е за медиците, които са имали контакт с болен, да отпадне карантината от 10 дни. След отрицателен тест, направен минимум на третия ден от контакта, те следва да останат на работа, за да няма недостиг на персонал в болниците.

Кунчев предлага и министърът на здравеопазването да командирова медицински специалисти, така лекари от извънболничната помощ да се включат в борбата с коронавируса.

Само три области са все още в оранжевата зона – Видин, Добрич и Силистра, всички останали са в червената зона, т.е. имаме над 120 болни на 100 000, обясни доц. здравният инспектор. Той посочи, че Добричка област, където ситуацията е била много тежка, след взетите мерки, се подобрява.

По заболеваемост сме на 17-о място сред 30 страни от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство и на 4-то място на Балканския полуостров, съобщи доц. Ангел Кунчев.

В София 21 533 са случаите на заразени с COVID-19, от тях на домашно лечение са 15 890, излекувани са 4809. Това обяви директорът "Пирогов" проф. Асен Балтов.  По думите му, след заповедта на здравния министър в София са разкрити 3000 нови легла за пациенти с коронавирусна инфекция, от които 250 са за интензивно лечение. 

В столицата са хоспитализирани 713 души в средно тежко състояние. 107 са в интензивни отделения. 

"Натискът върху болниците в София е изключително голям. "Пирогов" вече осигури 200 легла за средно тежки пациенти и увеличи броя на леглата си за пациенти, които се нуждаят от реанимация. Искам да благодаря на всички граждани, които спазват мерките“, заяви проф. Балтов. 

Лекарят посъветва хората при първи симптоми на коронавирусна инфекция да си станат вкъщи, а ако до ден-два нямат подобрение, да потърсят лекарска помощ.

Здравният министър Костадин Ангелов допълни, че нито едно лечебно заведение няма право да откаже помощ на пациент, който определя състоянието си като тежко. Той призна, че в София натискът е голям и забавяне има въпреки усилията.

"Каквито и мерки да напишем, каквито и заповеди да издадем, ако хората не вярват в тях, ако не вярват в думите на лекарите – няма как да намалим натиска върху лекарите и сестрите. Голяма част от тях не са излизали от болниците от месец март. В София е най-големият натиск, увеличихме леглата, проблемът не е и в Координационния център. Докато отиде линейката и леглата вече са заети“, изтъкна Ангелов.

По думите му COVID-19 вече се разпространява дифузно и трудно се контролира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във