Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравните власти обещават на джипитата електронното управление да реши проблемите им

Министерството на здравеопазването работи за стартиране на информационната здравна система в хода на настоящата година. След въвеждането ѝ ще се облекчи бюрокрацията по отношение издаването на рецепти и направления, поддържането на регистри и отчитането. Това обясни зам.-министър Жени Начева в четвъртък на среща с представители на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари  и членове на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Вчера джипитата излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Причината са влошените условия на работа през последните месеци. Едно от исканията им е за увеличаване на потребителската такса за посещение при джипи от 2,90 лв. на 5,10 лв. Също така лекарите настояват за намаляване на административните дейности и задължения, заплащане на социалните им дейности, отпадане на отчетите с описите на касовите бележки. 

„Единодушни сме, че трябва да се намали административната тежест чрез свързване на публичните регистри и вътрешен обмен на данни. До края на годината усилията ни в тази посока ще дадат осезаеми за вас резултати“, коментира зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Относно отчитането на личните лекари към РЗИ, РЗОК и други институции, зам.-министър Начева пое ангажимент да се направи анализ на възможностите за облекчаване на процедурите. По отношение искането да отпадне отчетността чрез касови бележки, на общопрактикуващите лекари беше обяснено, че няма как тепърва на 1 март да се отправят предложения, които имат финансово изражение. Също, заради чисто фискални аспекти, които предполагат актуализация на държавния бюджет, на този етап не може да бъде дискутирано и предложението за промяна в размера на потребителската такса.

Относно първичната извънболнична медицинска помощ, министерството е последователно в ежегодното устойчиво увеличение на средствата за общопрактикуващите лекари. За 2018 г. най-голям ръст има в бюджета за здравеопазване, като най-голямо е увеличението за ОПЛ. Дебатът по Националния рамков договор трябва да бъде воден в съсловието, чийто представител в преговорните процеси по закон е Българският лекарски съюз. Това посочиха представителите на здравното министерство.

Вече е създадена работна група в рамките на министерството, която да анализира възможностите за отпадане на изискването джипито да бъде на разположение 24 часа.

"Обмисля се вариантът за структуриране на мрежа от изпълнители на неотложна медицинска помощ, на географски принцип, която да обезпечи 24-часовия достъп до първична медицинска помощ", посочи д-р Бойко Пенков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във