Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравните власти намаляват COVID карантината у нас

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев

У нас срокът на карантината за заразени с COVID-19 и за контактните лица ще бъде съкратен. Това обяви на брифинг главният държавен здравен инспектор. Решението е било взето на ежеседмичното заседание на експертната група, която обсъжда актуалната епидемична ситуация и противоепидемичните мерки. Карантината за хората с положителен резултат от COVID тест ще бъде намалена от 10 на 7 дни, а за контактните лица - от 7 на 5 дни. Въобще няма да бъде налагана карантина на хората, които през последните три месеца са направили пълна имунизация, поставили са си бустерна доза или са преболедували вируса.

Мярката ще влезе в сила със заповед на министъра на здравеопазването от този четвъртък. "Ако се налагат нови промени, те ще бъдат отразени в нова заповед. Ако има промени в ситуацията, ще променим и мерките", каза Кунчев. По думите му новата мярка е оправдана. "Това е макар и малка, първа стъпка към постепенно разхлабване на мерките, която ще продължи", добави той.

Към този момент носенето на маски в градския транспорт, болниците и социалните домове остава в сила. "Ако продължи този спад, който отчитаме и в София, и в страната, можем да обсъждаме намаляване и премахване на част от допълнителните ограничителни мерки", поясни главният здравен инспектор.

"Решението ежеседмично да се събира експертната група и да се разглежда COVID ситуацията в страната дава резултати. Имаме спад на заболелите хора и сериозен спад на смъртността", заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във