Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравните власти, а не ЦИК ще определят противоепидемичните мерки за вота

Министърът на здравеопазването и главният държавен инспектор ще определят противоепидемичните мерки, свързани с изборния процес, реши мнозинството в Правната парламентарна комисия.

Против бяха само депутатите от БСП, според които е недопустимо промяна в изборните правила да се прави през Закона за извънредното положение, а през Изборния кодекс.

В първоначалния вариант на промените ГЕРБ и „Обединените патриоти“ бяха натоварили ЦИК да пише противоепидемичните правила. След възраженията на комисията ангажиментът вече ще е на министъра на здравеопазването и на главния държавен инспектор.

Министерският съвет пък беше задължен да обезпечи изборния процес с всички необходими средства за защита, а  разходите ще бъдат включени в изборната план-сметка.

При повече хоспитализирани в болниците ще могат да се обособяват специални секции, а каратинирани или носители на коронавирус на домашно лечение ще могат не по-късно от три дни преди датата на изборите да поискат до дома им да отиде подвижна избирателна кутия. Според Красимир Ципов от ГЕРБ колко такива ще има на 4 април, ще зависи от конкретния брой карантинирани тогава.

„Ако се запази такава тенденция, аз смятам, че бихме могли в порядъка на около няколко стотин такива подвижни секционни избирателни комисии да бъдат сформирани, но в крайна сметка идеята е тук не броят на самите секционни избирателни комисии, а това да се даде възможност на всички български граждани, които няма да могат да упражнят правото си на вот поради причина, че са поставени под карантина, да може да им бъдат осигурени такива условия“, каза Ципов.

И още една новост - по предложение на ДПС, беше прието, че партийните и предизборните събития в ситуация на пандемия ще се провеждат по противоепидемичните правила за театри, концерти и кина, актуални към момента на провеждането им - с 50% заетост на местата в салоните и с отстояние от метър и половина между присъстващите.

Утре новите изборни правила влизат и в пленарната зала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във