Банкеръ Weekly

Общество и политика

Здравните поръчки през "детектор на лъжата"

Голяма част от публичните търгове в Министерството на здравеопазването вероятно ще бъдат спрени. Това потвърди временният ресорен министър д-р Мирослав Ненков в отговор на съмненията, че предшественичката му - Таня Андреева, е постлала златното килимче за определени фирми буквално преди да затръшне вратата на ведомството от външната й страна. Ненков каза, че ще се разбере след обстойна проверка кои поръчки ще бъдат анулирани и защо, тъй като искал да звучи "сериозно и аргументирано". Но отсега се знае, че процедурите, стартирани от Андреева в края на юли и началото на август, ще бъдат на прицел и съдбата на повечето от тях ще е смъртна присъда без право на обжалване.


Въпросът е доколко неопитният министър Ненков ще съумее да отдели зърното от плявата, без да наруши крехкия баланс в здравната система? Защото последните четири обществени поръчки, пуснати от Андреева, са за доставка на линейки за спешната помощ, за закупуване на лекарства срещу СПИН, както и за оборудване с модерна апаратура на десетки болници от цялата страна. За тези цели са предвидени над 15 млн. лева. А необоснованото спиране на толкова големи инвестиции със сигурност ще се отрази зле на здравеопазването в поне няколко региона. От друга страна, в поръчките с просто око се виждат смущаващи критерии за избор на изпълнител, спорни ценови калкулации и дори възникват съмнения за беззаконие.


Специалистите почти единодушно скочиха срещу условията в процедурата за избор на доставчик за 56 линейки с прогнозна стойност 3.62 млн. лв. без ДДС. Според председателя на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева, тя е напълно в духа на досегашната практика товарни коли да се дооборудват за линейки. Които след това не отговарят нито на българските, нито на европейските стандарти за сигурност на екипите и пациентите. Кателиева разяснява, че по стандарт реанимационните автомобили трябва да са предназначени и оборудвани за оказване на спешна медицинска помощ, транспорт, манипулации и наблюдение на пациенти. Санитарните коли от въпросния тип С, отговарящ на БДС и стандартите на ЕС, струват между 80 хил. и 120 хил. лв., защото включват "екстри" като стандартизирано окачване, осветление, допълнително укрепване, апаратура и оборудване. А във въпросния търг са отпуснати максимум по 64 683 лв. на автомобил, което подсказва, че това ще са приспособени ванове.


"За пореден път ние и пациентите ще подлагаме на риск живота си при транспортиране в приспособени коли. Апаратурата, закрепена по шкафове с ластици, ще пада или ще отчита неправилно, докато се движим с тях в специален режим", изтъква Кателиева. Всъщност от здравното министерство наистина са обърнали далеч повече внимание на разхода на гориво, гаранционното и сервизното обслужване и екологичността на машините, отколкото на нивото на медицинското им оборудване. Технически спецификации, разбира се, са посочени, но те изобщо не попадат сред критериите за оценка на офертите. Да се чуди човек, чували с катрофи ли ще карат бусчетата или "спешни" пациенти?


Изобщо не става ясно с какво законово основание е пуснат и търгът за доставката на медицинска апаратура, медицинско оборудване и технологично обзавеждане в тридесет и пет центъра (филиала) на лечебни заведения. В това число попада и спешната приемна на "Пирогов". Конкретна програма или проект в документацията не е посочен. Такива дейности не са предвидени и в инвестиционната програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Над 6.44 млн. лв. са отпуснати за цяла шокова зала с оборудване, интензивни легла с панели, дефибрилатори, респиратори и ЕКГ-та, ехографи, рентген, компютърен томограф и ултразвук, както и за специализирани колички. Част от "благата" ще пътуват към спешните отделения на областните болници във Видин, Враца, Монтана, Кърджали, Смолян, Хасково, Велико Търново, Разград, Силистра. Това спокойно може да се приеме за нарушение на правата за конкуренцията, тъй като въпросните лечебници са самостоятелни търговски дружества. Що се касае до общинските болници, то те нямат спешни отделения, а в най-добрия случай филиали. "Оказва се, че министерството смята да инвестира средства в ремонт и оборудване на несъществуващи структури в общинските болници", коментират експерти.


Дискусионно е зададена и поръчката за доставка на медицинско оборудване за многопрофилните болници в Благоевград, Русе, Велико Търново и Бургас, които са включени в Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерството на здравеопазването. Лапароскопското, ендоскопското и ангиографското оборудване заедно с останалата техника трябва да струват до 4.13 млн. лв. без ДДС. За разлика от останалите здравни търгове, в случая главен показател за оценка с тежест 70% са предлаганите технически преимущества на апаратите. Изредени са многобройни бонус точки за определен обхват, ротация, резолюции, скорост, дори размер... Някои от компаниите производители на техника вече се подготвят да обжалват бъдещите резултати. Според тях заданието е написано така, че да облагодетелства конкретна фирма.


Най-коректен изглежда обявеният на 1 август търг за доставка на антиретровирусни медикаменти по програмата за "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". Но се поражда логичният въпрос, нужно ли е министерството да харчи почти един милион лева, за да попълва оперативния си резерв, при положение че в здравната каса липсват десетки милиони за онколекарства и хапчета за домашно лечение?

Facebook logo
Бъдете с нас и във