Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравният министър: Започват проверки в лабораториите за PCR тестове

Започват проверки в частните и държавните лабораториите за PCR заради забавяне на резултатите.Това стана ясно по време на брифинг на министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, директорът на Центъра за спешна медицинска помощ-София д-р Георги Гелев и старши комисар Красимир Шотаров от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

"Цялата сила на закона ще бъде приложена", закани се министърът. „Натъкваме се на примери за качване на резултати след ден-два или три. Увеличеният брой случаи във вторник - утре, ще се дължи до голяма степен на некачените резултати от лабораториите”, коментира той.

Проф. Ангелов е категоричен, че каквито и да са причините те не се приемат, защото могат да се назначат повече хора, които да отговарят за качването на резултатите. "Държавата плаща достатъчно много пари за това", подчерта професорът.  

Здравният министър лично ще проверява CОVID отделенията в София

По неговите думи на територията на България има около 40 000 интензивни легла за активно лечение на пациенти с всички заболявания. "В София разполагаме с 12 000 легла за активно лечение. В момента са разкрити 700 легла за активно лечение. Имаме още наличен свободен капацитет, който лечебните заведения не са разкрили. Това е основният проблем, върху който сме се съсредоточили”, заяви Ангелов.

„Има издадена заповед на министъра. Преди две седмици направих изявление с директорите на столичните болници. Все още голяма част от тях не са предприели усилия да осигурят леглата, необходими за разкриване на територията на лечебните им заведения”, каза още Ангелов.

Екипите за спешна помощ в София се увеличават с 50%

"Имаше затруднения в обслужването на пациенти в София. Затова решихме с министър Христо Терзийски и по разпореждане на премиера Бойко Борисов да се осигурят допълнително коли за Спешната медицинска помощ и по-специално за територията на София, където е най-големият проблем. Имаме 25 коли за дневно дежурство на разположение. От днес с още 10 коли екипите ще бъдат увеличени с почти 50% и се надяваме от днес да няма проблем с извозването на пациентите от дома им до лечебните заведения“, зави Ангелов.

Тези коли са подходящи за транспортиране до лечебните заведения на леките и среднотежки случаи. В тези коли ще пътуват обучени парамедици и фелшери, за да могат пациентите да бъдат наблюдавани по време на транспортирането, поясни министърът.

Той обяви, че в сряда ЦСМП - София град и област ще получи 17 оборудвани нови линейки, които да бъдат включени към екипите, които обслужват гражданите на територията на град София. "Така ще подобрим извозването на пациентите. Основният проблем, на който се дължеше ситуацията с чакането на хората, които имаха нужда от екипи, се дължаха на затрудненото приемане на пациенти в лечебните заведения“, допълни проф. Ангелов.

"Здравната ни система би трябвало да издържи на епидемията. Но обстановката е толкова динамична и тези, които ръководят системата, трябва да отговорят динамично на ситуацията", коментира още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във