Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравният министър върна уволнени от Андреева директори

Служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков съобщи, че вчера следобед е върнал начело на Фонда за лечение на деца уволнения от Таня Андреева Павел Александров.

„По време на неговото управление фондът е работил по релси. Той може да оптимизира разходите, ако успея да измоля от финансовия министър пари, отивам с голяма кошница, пък ще видим той какво ще сложи вътре“, коментира здравният министър пред Би Ти Ви.

Според него вероятно ще се наложи и смяна на обществения съвет на фонда.

Ненков призна, че предварителните данни показват, че бюджетът на Фонда за лечение на деца е изчерпан. Заради това днес ще се срещне с финансовия министър, за да поиска средства от него, но отказа да се ангажира с прогноза колко ще даде Румен Порожанов и дали изобщо ще отпусне нещо.

„Бюджетът на фонда, заложен в началото на годината, е бил 5 милиона лева, сега тече проверка, защото всички пари са похарчени и трябва да се види на кого е помогнато, дали са купувани от фонда консумативи, които се плащат от НОЗК“, разясни Ненков.

Той потвърди и връщането на работа в Спешната помощ- София на директора Георги Гелев, когото Андреева опита да смени, но не успя, защото той излезе в болнични.

„Не го връщам аз, просто болничният му изтича и той се връща на работа. Готов е за работа, ще има сили да работим заедно и да измислим умни начини да помогнем на колегите, ще бъде гледан под лупа и той го знае“, коментира служебният министър.

Предстоят промени в бордовете на 3-4 големи болници, съобщи още Ненков.

„В правото на министъра на здравеопазването е да назначава там хора, които ще защитават интересите на държавата и на които има доверие. Това са служители на здравното министерство, а не са хора, които продават нещо на Женския пазар“, мотивира се той.

Ненков обясни, че предишният здравен министър Таня Анреева е назначила в бордовете на болници хора от политическия си кабинет, които трябва да си тръгнат с нея. Той обаче отказа да обяви дали има нарушения във ведомството от страна на Таня Андреева.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във