Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравният министър предлага почти пълно затваряне на държавата от петък

Здравният министър Костадин Ангелов предлага въвеждането на нови, по-строги противоепидемични мерки. Предстои те да бъдат обсъдени от правителството и ако бъдат приети, да влязат в сила от петък, 27 ноември. Това стана ясно по време на брифинг на здравния министър заедно с членовете на Националния оперативен щаб.

Мерките включват:

- Удължаване срока на извънредната  епидемична обстановка до края на март 2021 г.;

- Преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски училища и ясли;

- Преустановяване на колективни спортни мероприятия, семинари, конгресни мероприятия, развлекателни мероприятия;

- Преустановяване на работата на ресторанти, кафе-сладкарници, барове и др. Те могат да работят само за доставки по домовете;

- Преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, включително тези в моловете, с изключение на аптеки, дрогерии, застрахователи, банки;

- Забраняват се частните тържества, вътрешните и външните екскурзии, но няма да има ограничения на обществения транспорт.

Целта е мерките да останат до празниците и да последва облекчаване за Коледа. Здравният министър обясни, че първите резултати могат да дойдат в рамките на 8 дни, но категорично ще може да се види ефектът след 21 дни.

"Ако заедно минем през тези ограничения, ще имаме резултат след около 21 дни. И заедно ще помислим какво да правим за Коледа. Искам да дадем на системата поне месец и тогава да преценим можем ли да си позволим отхлабване на мерките за празниците", обясни Ангелов. "Не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим", каза още той.

Министърът уточни, че не се предвижда ограничаване на придвижването между отделните градове и поставянето на т.нар. КПП-та, тъй като тази мярка е доказала своята неефективност.

На въпрос възможно ли е да се стигне до отлагане на изборите, здравният министър отговори, че в нито един момент не е обсъждана такава възможност.

Предстои да бъде обсъдено в Министерския съвет ще има ли ограничения за пристигащи от чужбина.

"Зелените коридори" за пазаруване ще останат само сутрин, но отново ще бъдат обсъдени часовете за тях.

Ангелов е категоричен, че PCR тестът е условие за постъпване в COVID структура в лечебното заведение, никога не е бил условие за постъпване в болница. По думите му предстои да се промени и заповедта за критериите, по които се приема пациент в COVID отделение.  При наличие на рентгенови данни и лабораторна находка задължителният тест може да отпадне.

В началото на брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че заболеваемостта в страната до този момент е 666.5 на 100 000 души. По този показател се намираме на 11-о място в ЕС/ЕИП. В три области случаите надхвърлят 1000 на 100 000 души - София, Габрово и Кюстендил.

България е трета в ЕС/ЕИП по смъртност за изминалите 14 дни след Белгия и Чехия. У нас смъртните случаи са 17.4 на 100 000 души. 

В болница се лекуват 5950 души, 408 пациенти са в реанимация. Над 2000 са активните случаи сред медицинския персонал, обяви шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Само час преди обявяването на мерките премиерът Бойко Борисов съобщи в профила си във Фейсбук, че е провел работна среща със здравния министър и членовете на щаба. 

Във видео от срещата Борисов се обяви против ново пълно затваряне на страната, въпреки че има сериозен натиск върху здравната система. По думите му ограниченията не бива да бъдат прекалени. Премиерът изтъкна нуждата от работеща икономика.

"Много от колегите започнаха с локдауна веднага. Може да си го позволяваме само в една работеща икономика, включително и за медицинската система, защото ние тепърва, като дойдат ваксините - но там цифрата ще е над 300 милиона. С нито една мярка не трябва да прекалим", подчерта министър-председателят.

"Но гледайте и броя на оздравелите. Гледайте и като общо число смъртността за 2019-а, 2018-а, 2017-а. Действително проблемът е с хората със съпътстващи заболявания, по-възрастните хора. Аз го изкарах много тежко", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във