Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравният министър: Няма да въвеждаме нови мерки, проблемът ни е дисциплината

След проведените днес консултации е взето решение да не се въвеждат нови мерки срещу разпространението на коронавируса у нас. Това съобщи пред bTV здравният министър проф. Костадин Ангелов. "Дори да затворим сега, няма да има ефект. Заболяването вече се разпространява дифузно и ние може само да контролираме неговото разпространение", каза той.

По думите му основният ни проблем е дисциплината, разбирането на опасността и спазването на вече съществуващите мерки. "Не е въпрос да се разпишат заповеди. Много важно е хората да разберат, че всичко, което се случва, е облечено в разум и той е насочен единствено и само да съхрани живота и здравето на българите. Важно е държавата да бъде стабилна, хората да бъдат спокойни, че нещата са предвидими. Мерки, взети с разум, дават резултат", посочи Ангелов.

Заболеваемостта в България продължава да е на сравнително ниски нива спрямо останалите страни в ЕС, а на Балканския полуостров сме на четвърто място, уточни министърът. "Това означава, че контролираме кризата. Всички тези мерки са насочени към контролирането й. Единственото допълнително, което считаме, че е целесъобразно и може да бъде въведено, е осигуряването на "зелени коридори" за хората, които имат нужда от това", добави той.

Това са хората над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания, които могат да прекарат болестта по-тежко. В следващите дни ще излезе и заповедта за тези коридори.

Здравният министър увери, че страната ни разполага с медикаменти.

Във връзка с училищата, Ангелов припомни, че има разписани ясни критерии и те са разпространени във всички учебни заведения. "Много важен е локалният подход. Има училища, в които няма нито едно заболяло дете или учител. Тогава там ние ще постъпим несправедливо, ако затворим всички училища – нещо, което не мислим да правим", отбеляза той. 

От 1 януари до 31 декември догодина всеки лекар, медицинска сестра и санитар у нас ще получи към заплатата си всеки месец съответно по 600, 360 и 120 лв.

"Ние сме длъжници на тези хора, защото въпреки лошото възнаграждение на някои места, те не се отказаха", подчерта здравният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във