Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравният министър не очаква хаос заради сертификатите

Не се очаква хаос при разчитането на кодовете на сертификатите при влизане в страната от 1 юли, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, който посети ГКПП "Калотина".

Купуват се нови устройства за разчитане на сертификатите и до 1 юли те трябва да са раздадени навсякъде. Софтуерът може да се инсталира дистанционно, обясни министърът. 

"Не очаквам хаос, но се ядосвам, защото обичам нещата да стават по-бързо и не в последния момент" - каза още той, но не коментира защо процесът се е забавил.

В същото време организации, представляващи най-големите авиокомпании и летища в Европа, предупредиха, че ще настане хаос и пътниците ще чакат с часове на опашки, ако страните не координират по-добре въвеждането в действие на европейския COVID сертификат. 

Дигиталните сертификати имат кюар кодове, които показват дали пътниците са ваксинирани срещу COVID-19, дали отдавна са преболедували вируса и в следствие на това имат имунитет, или са с отрицателен тест. Сертификатите ще бъдат използвани за пътувания в ЕС от утре (1 юли), но ще изискват допълнителни проверки и специално оборудване за разчитане на кодовете.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във