Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравният министър, лекари и фармацевти призоваха за ваксинация

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров, представители на съсловните организации - Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, призоваха хората да се ваксинират срещу COVID-19. На съвместната пресконференция присъстваха и представители и на Българската асоциация за закрила на пациентите, Националната пациентска организация и Сдружението за развитие на българското здравеопазване. "Тук сме, за да изразим общата си загриженост. Всички сме изправени пред огромна заплаха и е нужно общо действие", заяви министър Кацаров. Той отбеляза, че това безспорно е най-тежката COVID вълна.

"Делта вариантът е много по-заразен, за съжаление се оказа и много по-смъртоносен. Здравната система се справя до този момент добре. Следващите две седмици ще бъдат критични. Използвам случая да се обърна към всички медици, лекарите, сестрите, зъболекарите, сестрите, фармацевтите, шофьорите, но най-вече към тези, които са в реанимационните отделения, в COVID отделенията, в линейките, които транспортират пациентите с COVID. Знам колко им е трудно и физически, и психически, емоционално в тази ситуация. Мога само да кажа, че се гордея. Гордея се с тях. Гордея се, че съм лекар, като виждам какво правят. Гордея се, че съм българин като виждам какво правят на предела на силите си и със саможертва. Загубихме част от тях през тези две години. Това не е само здравна криза Това е национално бедствие", подчерта Кацаров.

"Здравната система не може да се справи сама без участието на всички нас като граждани. Носете ги тези проклети маски, ограничете контактите си в следващите няколко дни! Следващите няколко седмици не излизайте, ако не е необходимо. Най-важното нещо – ваксинирайте се! Ваксинирането е това, което ще ни извади трайно от бедствието. Което ще ни позволи да възстановим нормалния си начин на общуване, на работа, на живот, да върнем децата в училище. Всички други мерки са само временни, само отлагат единия локдаун до следващия локдаун. Няма повече време за отлагане. Няма и за какво да се колебаем. Ваксините са ефективни. В страните, които се ваксинираха, умират много малко хора. Ваксините са безопасни. Над 3 милиарда души се ваксинираха. Какви други доказателства ни трябват? Можем да излезем от тази ситуация, можем да се справим. Това е зараза, която се предава от човек на човек. Няма как да се справим един по един. Можем да се справим, ако всички заедно осъзнаем заплахата, пред която сме изправени", увери здравният министър.

От медицинските сестри са ваксинирани близо 45 на сто, обяви Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. "Здравната система трябва да оцелее, да продължи да съществува. Мисията ни е да пазим здравето на хората, помагаме и лекуваме, съобразно достиженията на науката", изтъкна тя и апелира за ваксинация.

"Над 40 на сто от лекарите по дентална медицина са ваксинирани, това е добро, но не е много добро, защото работим на първа линия", каза председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков. По думите му единственият начин е ваксинацията, тъй като лекарите по дентална медицина работят "надвесени над входа на инфекцията".

"Преди да има и един флакон ваксина в България, се свързахме с производителите и предложихме да направим обучителна програма, а фармацевтите, тъй като са най-достъпни за пациентите, да им предадат посланието", отбеляза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова - Сербезова. Това обаче не се е случило. "Сега, две години по-късно, имаме апел - страхът може да бъде преборен чрез познанието", подчерта тя. И добави, че само апел няма да свърши работа, а трябва да има план, включващ всички институции, за да се пребори страхът. "Трябва да изтръгнем хората от порочния кръг на дезинформация", каза още тя.

"Лекарите сме обвинявани, че подаваме разнопосочна информация към обществото, но 90 на сто от нас посочват научно потвърдена информация", каза Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. И допълни, че някои от лекарите, които са имали различно мнение, вече са станали политици. "Времето ни показа, че конспиративната теория трябва да остане встрани", категоричен е Маджаров. 

"България се провали с ваксините", заяви председателят на Национална пациентска организация Станимир Хасърджиев. "В тази тежка вълна трябват много смели действия, дори да бъдем нестандартни в това, което правим. Липсват ни посланици за най-разумното решение. Дано колебаещите се да не разберат по трудния начин, че няма конспирации", добави той.

В края на пресконференцията министър Стойчо Кацаров и присъстващите представители на съсловни и пациентски организации станаха прави и се хванаха за ръце като символ на единство в борбата срещу COVID-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във