Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравният министър Кирил Ананиев беше разпитан от ресорната комисия в парламента

S 250 c08f8060 d6a9 4164 afb5 7188d1515fb8
S 250 973bab1d b748 439c be34 ea1db4bacac9

Здравният министър Кирил Ананиев беше изслушан в ресорната комисия в парламента. Депутатите искаха да узнаят какви са услугите за здраве и какви средства са предвидени за тях през 2020 г.

Изслушването на Ананиев стана на фона на скандала с частните болници. Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев обяви тези дни, че едно и също лекарство се е изплащано 7 пъти по-скъпо на частните лечебни заведения в сравнения с държавните. От Националното сдружение на частните болници излязоха с позиция, че се наслагва умишлено напрежение.

На днешното заседание в Комисията по здравеопазване присъства и д-р Дечев, както и представители на Български лекарски съюз и Български фармацевтичен съюз.

Още в началото имаше пререкания между членове на комисията и председателя й и шеф на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя отказа да се даде думата на управителя на НЗОК д-р Дечев във връзка с цените на лекарствата. Самият здравен министър настоя да отговори шефът на НЗОК по въпроса със спорната наредба. Дариткова на няколко пъти предупреди депутатите да задават въпроси само за цялостна политика, а не по конкретни въпроси. От БСП реагираха остро на опитите на председателя да им ореже въпросите. Георги Михайлов от БСП предупреди Дариткова, че това отношение да се отклоняват въпросите на опозицията прекрачва границите.

През месец юни-юли е имало процедура по събиране на заявки на болниците за необходимите лекарствени продукти. Това е станало изцяло електронно. В процедурата е имало 203 индивидуални заявки. През септември е стартирала първата електронна обществена поръчка за закупуване на лекарствени продукти, предназначени за лечение на онкологични заболяване. Тя е на стойност 1,8 млрд. лв. Имало е подадени 27 предложения от 16 участника. Те са отворени на 8 ноември 2019 г.

"Комисията е разгледала подадените данни и предстои да отвори ценовите предложения и след това ще има електронен търг в реално време за определяне изпълнителите на рамковото споразумение. Предприети са и действия за гарантиране на системата. Има и цялостен независим одит на системата. Това е една нова система, след приключването на новия търг през февруари ще има нови 5 обществени поръчки", обясни министър Ананиев.

Ситуацията в Перник е спокойна и на този етап няма заплаха за поява на епидемия от ешерихия коли, успокои още Кирил Ананиев. Той увери, че е създадена необходима организация, ако се стигне до извънредна ситуация. При необходимост пациенти от пернишката болница могат да бъдат посрещнати във ВМА и "Александровска болница" в столицата. "Дай Боже да няма епидемия", каза още министърът.

Необходимо е обследване на сградата на психодиспансера в София, която пламна в края на декември миналата година. Ще се извършат строително-монтажми дейности. По предварителни разчети ремонтът ще струва около 3 млн лв. "Всички пациенти са добре, осигурено е тяхното лечение", каза здравният министър и подчерта, че при пожара не е имало пострадали пациенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във