Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравният министър иска увеличение на бюджета с 27 млн. лева

Здравният министър Кирил Ананиев предлага с  27 милиона лева  да бъдат увеличени парите, заложени в бюджета за догодина за здраве. Идеята е по 7 милиона лева да бъдат дадени за първичната и специализираната извънболнична помощ. С още 3 милиона да се увеличат парите за  медико-диагностичните дейности, а с 10 млн. лева - за денталната помощ.

"Години наред не е имало системност при управлението и контрола на голяма част от държавните дружества. Показателен пример за това е областната болница в Ловеч“, констатира министърът по време на среща за състоянието на лечебното заведение.

Пред депутати от всички политически сили от региона, представители на общините-съакционери в лечебното заведение и съвета на директорите на болницата министър Ананиев посочи, че до две седмици екипът му ще е готов с детайлен и изчерпателен анализ за финансовото състояние на лечебните заведения с над 50% държавна собственост. „Вече сме преполовили работата по доклада и ще предложа дългосрочни и работещи решения за функционирането на държавните лечебни заведения“, посочи министър Ананиев.

В момента министерството работи приоритетно в тази посока. Ежемесечното гасене на пожари чрез вдигане на запори, осигуряване на дарения, частично изплащане на трудови възнаграждения и подобни краткосрочни мерки не е устойчив начин за решаване на проблемите в болничния сектор, посочи още министърът по време на срещата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във