Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравният министър иска бързи производства за нападения над медици

Бързи производства и сериозни законодателни промени във връзка с нападенията над лекари и медицински персонал поиска министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. Това той заяви по време на посещението си в Добрич, където откри обновеното Спешно отделение на многопрофилната болница в областния център.

По-рано днес стана известно, че медицинска сестра от спешното отделение в Перник е била нападната и бита от пациент, докато е зашивала раните му. Жената е приета в неврологично отделение на пернишката болница със сътресение на мозъка.

Случаят е от вчера. Извършителят на побоя е задържан. По предварителни данни той е бил употребил алкохол, каза говорителят на полицията в Перник Венцислав Алексов.

Битата сестра е дългогодишен служител в отделението. Нападението над нея е поредният случай на агресия спрямо медицинско лице, каза директорът на  МБАЛ "Рахила Ангелова" д-р Анатоли Митов.

"Министерството на здравеопазването в служебния кабинет има две основни задачи: осигуряването на безопасна среда на предстоящите парламентарни избори, както и подготовка на системата за евентуална нова вълна на разпространение на COVID-19", заяви в Добрич министър Асен Меджидиев.

Изборите ще се проведат при минимални ограничения във връзка с COVID-19, посочи министър Меджидиев.

"Никакви забрани не се налагат и никакви ограничителни мерки. Повечето са с препоръчителен характер. Ограничителни мерки към гласуващите няма никакви", подчерта той.

Асен Меджидиев заяви, че страната ни е готова за евентуално покачване на броя на заразените с COVID-19. Системата е подсигурена с медикаменти. Запазен е и броят на интензивните легла.

"Дори да имаме увеличение на бройката заразени, тежестта на заболяването няма да бъде във варианта, в който беше в предишните години", смята здравният министър.

Министър Меджидиев поясни още, че здравните власти не са въвеждали ограничителни мерки в учебните заведения, тъй като всички са с препоръчителен характер.

"Няма никакви ограничителни мерки и никой не се подготвя да затваря учебни заведения", категоричен беше той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във