Банкеръ Daily

Костадин Ангелов:

Здравният министър е отговорен за справянето с пандемията, не НОЩ

Новината, че премиерът в оставка Бойко Борисов е наредил да се закрие Националният оперативен щаб провокира бурни реакции в Народното събрание. В крайна сметка и здравният министър в оставка Костадин Ангелов дойде в пленарната зала.

Пред депутатите той заяви, че отговорността за управлението и справянето с пандемията не носи щабът, а лично той като здравен министър. И подчерта, че според него държавата се справя с третата вълна от пандемията.

"Щабът не предлага мерки. Те се предлагат от главния държавен здравен инспектор. За каква друга законност говорите, след като те не се спазват? Да, може много да викате, но и с третата вълна се справихме. Справихме се и с втората вълна", каза Ангелов.

Той призова народните представители да докажат, че "са на висотата да спасят целя България".

"Коронакризата е по-важното нещо, което стои в момента пред народа като изпитание и подобен тип изказвания, които разклащат доверието в институциите и в българските лекари, няма да доведат до нищо хубаво. Вчера много пъти казвахте, че съединението прави силата, но под формата на изказвания показвате друго. Аз като лекар знам, че само екипната работа може да спаси пациента", изтъкна здравният министър в оставка. "Гледах много внимателно загрижеността за българските граждани на всеки един от изказалите се. Само че не разбирам кога сме искрени? Когато се изказваме или когато стоим в залата без маски", направи Ангелов забележка на депутатите.

"Предизборната кампания свърши. По време на тази кампания част от вас обясняваха, че няма такава пандемия, наричаха докторите "престъпници" и сега мен ме е срам като министър", продължи той. И благодари на съпредседателя на "Изправи се! Мутри вън!" Николай Хаджигенов, че си е сложил маската.

"Колеги, българското здравеопазване и лекари не заслужават това, което се случва в тази зала. Къде бяхте вие, когато нямахме въздух по време на втората вълна? Само някои от вас влязохте (в ковид отделенията - бел. ред.) и си правихте по няколко снимки. Българските лекари са претърпели много. Те знаят кой беше с тях в болниците. Сестрите избягаха благодарение на вашата политика. Благодаря ви още веднъж", заяви министърът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във