Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравният министър е готов първи у нас да се ваксинира срещу коронавируса

Здравният министър Костадин Ангелов е готов първи у нас да се ваксинира срещу COVID-19. По думите му, с това си действие ще покаже, че ваксината е безопасна и ефективна.

"Аз съм и лекар. Макар в момента да не съм на първа линия, искам да покажа на всички българи, че вярвам във ваксината и ваксинирането", каза здравният министър пред репортери. И добави, че днес на среща с участието на председателя на ваксинационния щаб, главния държавен здравен инспектор и директори на РЗИ ще се реши дали действително той да бъде първият ваксиниран в страната.

Ангелов посочи, че на 25 или 26 декември у нас ще пристигне "символично количество" от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ с цел всички страни от Европейския съюз едновременно да започнат имунизацията на 27 декември. 9750-те дози, които ще пристигнат, биха стигнали за над 4300 човека от рискови групи. Ваксините първоначално ще са в "Бул Био", а след това в сух лед ще пътуват до здравни инспекции в страната. Очаква се в неделя в три града едновременно да започне ваксинацията. А основните количества от препарата ще пристигнат след Нова година.

Министърът съобщи, че вече е изготвена заповедта, която ще приравни антигенните тестове за COVID-19 на PCR тестовете и така резултатите и от двете изследвания ще влизат в официалната статистика.

Здравното министерство е имало готовност за това още вчера, но заради новия щам е трябвало събирането на допълнителна информация. Очаква се до края на деня заповедта за антигенните тестове да бъде подписана и така още от утре ще могат да се регистрират в информационната система.

Костадин Ангелов връчи ключовете за нови линейки на представители на центрове за спешна медицинска помощ от различни краища на страната. Той отбеляза, че вече са 280 новите медицински автомобили, които са доставени на ЦСМП, а от догодина започва и строителството на нови сгради.

Facebook logo
Бъдете с нас и във