Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравният министър да въведе правила за промишлените обекти в населените места, настоява Мая Манолова

S 250 a679ffc0 79e0 4835 ad65 2899c5b35565

Министърът на здравеопазването да въведе правила за разполагането на промишлени обекти в населените места. Наредбата беше отменена през 2011 г. и няма реални правила, които да защитават гражданите от мръсния въздух. Поради липсата на правила всеки прави каквото иска, а институциите са застанали на страната на икономически силните и си затварят очите. След като от РИОСВ нямат нормативна база да си свършат работата, министърът да си свърши работата.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Стара Загора. Манолова и протестиращите от Нова Загора срещу мръсния въздух се срещнаха с директора на РИОСВ-Стара Загора във връзка с инсталацията за биогаз в Нова Загора и лошите миризми в града. Припомняме, че Манолова подкрепи протеста на жителите на Нова Загора пред РИОСВ-Стара Загора на 28 септември.

„В случая става въпрос за печеливш бизнес – производство на биогаз. Никой не контролира дейността на инсталацията и никой не проверява. Ако проверяват, санкциите отпадат в съда. Това са проблеми от шест години и ако институциите няма да си свършат работата, изходът е един – оставка”, категорична е Манолова.

Тя посочи, че от РИОСВ-Стара Загора не са поели никакви ангажименти за подобряване на въздуха в Нора Загора. „Държавните служители, които не са защитавали гражданите и обществения интерес, ще понесат отговорност след ревизия”, закани се Манолова.

Тя е категорична, че трябва да има постоянно мониторингова станция до инсталацията, ОВОС на действащото предприятие и добави  че сега сигналите за лоша миризма  се обявяват за фалшиви. „Собствениците на инсталацията за биогаз досега не са изтърпели нито една санкция”, изтъкна лидерът на „Изправи се.БГ”.

Организаторката на протестите Кремена Петрова заяви, че се очаква Общинският съвет в Нова Загора да отхвърли предложение за закупуване на мобилна станция за мониторинг на въздуха. „Продължаваме с протестите, защото имаме право на чист въздух и чиста околна среда. От РИОСВ-Стара Загора обещаха мониторинг по график, но това не ни удовлетворява, искаме постоянен мониторинг”, допълни тя.

„Видяхме желанието на една институция да създава конфликт между гражданите и инвеститора, защото от РИОСВ ни изпращат при него”, каза Боянка Петрова, която е една от протестиращите и която участва в разговора с директора на РИОСВ-Стара Загора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във