Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравният министър: Броят на ваксинираните се повишава

Вече има повишаване на броя на ваксинираните. Това заяви министърът на здравеопазването Асена Сербезова  след днешното заседание на Министерския съвет, коментирайки новата мярка на правителството за икономически стимули за повишаване на ваксинацията сред пенсионерите. Според нея обещаната еднократна добавка към пенсията в размер на 75 лв. вече дава резултат.

"В очакване сме на нова вълна, в очакване сме на Омикрон и сме длъжни да подготвим с всички усилия, средства и ресурси обществото, за да може да минем през вълната с възможно най-малко загуби", посочи министър Сербезова.

Тя обяви още, че на експертна среща тази вечер в Министерството на здравеопазването ще бъде обсъдена и възможността за скъсяване на срока между втората игла на ваксината и бустерната доза. Резултатите от нея ще бъдат оповестени на брифинг.

"Все още не е доказан новият вариант на вируса у нас, но секвенирането на пробите се очаква след първите дни на новата година", каза още министър Сербезова.

"Проблемите ни ще започнат след Ивановден. Омикронът е вече тук. Моята система за ранно предупреждение го засече у нас още преди Коледа. В края на месеца ще стане доминантен и през февруари ще е високата вълна", каза в интервю за БНР математикът проф. Николай Витанов. По думите му зависи в каква степен Омикрон ще бъде внесен отвън и какво ще е нашето поведение. 

"Омикрон се разпространява доста бързо и става доминантен около два пъти по-бързо в сравнение с Делта варианта. Случаи за интензивни легла не се очакват много, но се очакват много случаи, които ще са за болнично лечение. Големият удар ще падне върху личните лекари", категоричен бе той. 

"Имаме 70% неваксинирани и при такъв по-заразен вариант, представете си какво може да стане. Затова ваксинацията е начин за предпазване. Другият начин е да нямате много контакти", допълни проф. Витанов.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във