Банкеръ Daily

Бойко Пенков:

Здравната система не е претоварена, развитието на вируса е под контрол

На този етап няма причини да се затягат мерките срещу коронавируса в страната. Щамът продължава да се разпространява клъстерно, а не дифузно. Това увери в зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

По думите му засега системата не е претоварена. В страната са определени 8400 легла за пациенти с COVID-19, а от тях са заети малко над 1200.

Зам.-министърът посочи, че до края на годината са осигурени средства за справяне с епидемията. А около 15 октомври се очакват 180 000 ваксини срещу сезонния грип, като тази година също е предвидено да има безплатни ваксини за хората в рискови групи.

Под контрол е развитието на коронавируса. Днешните високи данни се дължат на закъснение в отчитането на резултатите от два дни, обясни Пенков пред БНТ. "Следим всичко. Инфекцията се разпространява на клъстерен принцип - определени колективи, производства, лечебни заведения, домове за социални услуги. Оттам идват много бройки наведнъж. Опитваме се да наложим на местата за обществено ползване определени правила, за да ограничим разпространението на вируса", добави той.

Засега няма показания да се стига до крайни мерки, отчете зам.-министърът и допълни, че хората трябва да се научат да живеят в новите условия.

Днес беше отчетен рекордно висок процент на положителните проби за коронавирус  - 13,5 на сто от изследваните с PCR тестове хора са заразени с COVID-19. Новите случаи са 587, при направени 4320 теста, сочат данните на Единния информационен портал.

Рекордно голям е и броят на починалите за денонощието - 23-ма души са загубили битката с болестта.

128 пък са излекуваните. Активните случаи са над 8000 - от тях 1221 в болница, включително 65-ма болни в интензивни отделения.

По области - отново най-много са новозаразените в столицата - 173, следват Пловдив и Благоевград.

Facebook logo
Бъдете с нас и във