Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравната система не е подготвена за такъв натиск и няма да издържи, смята д-р Десислав Тасков

"Тази криза показва колко оголена е цялата ни здравна система и здравната инфраструктура на държавата с този водещ пазарен принцип в здравеопазването", каза пред БНР д-р Десислав Тасков, депутат от "БСП за България", който от вчера е доброволец в болницата в Шумен, където се лекуват 256 пациенти с коронавирусна инфекция. Според него не е било адекватно поведението на държавата през летните месеци, в които имаше по-малко заразени.

Д-р Тасков беше категоричен, че системата не е подготвена за такъв натиск и няма да издържи от това свръх натоварване на болничните заведения. "Има остър недостиг на медицински персонал", подчерта той. Според него е необходимо масово тестване на хората с бързи антигенни тестове.

Той подчерта, че тезата на БСП за Covid болници е най-доброто решение, за да могат да бъдат отделени пациентите с коронавирусна инфекция от другите болни. "Трябва да има система от поведение, което да е аргументирано и професионално обосновано и когато вземеш решение, да го отстояваш, това е отговорното поведение. Трябва да има централно решение за поведение, а не да се оставят РЗИ-тата да решавата", подчерта д-р Тасков.

Той коментира и ситуацията в Шуменска област. "Натискът върху болницата в Шумен е огромен, затова всеки, който се чувства по-добре и няма пряка опасност за здравето и живота му се изписва, за да може да се освободи легло за друг пациент" , посочи докторът.

„Аз започнах в бившето урологично отделение, което е преобразувано в Ковид сектор, където се грижа за 50 пациенти“, сподели д-р Тасков. Той обясни, че това е огромно натоварване, положението е тежко и всяка ръка е от помощ. „Тук има лекари, които са дерматолози, рехабилитатори, уролози, справяме се, но е хубаво и още да дойдат, защото има нужда“, призова социалистът.

По  думите му проблемът с недостига на медицински персонал не е от вчера. „Сега е времето да направим едни пълни промени в здравноосигурителния модел на страната. Така не можем да продължаваме и рискуваме да оголим цели области откъм лекари“, обясни той.

„Не можахме да бъдем максимално адекватни в няколкото месеца отсрочка, която имахме и в момента се получава свръх претоварване на болничните инфраструктури. Загубихме доста време през лятото, защото всичко това с тестването можеше да се организира - широкото и безплатно тестване на пациентите е нещо важно и то е необходимо, за да успеем да контролираме пандемията“, заяви Тасков. По думите му това трябва да се случи максимално бързо, дори и с антигенни и бързи антигенни тестове. Социалистът припомни и за предложението на БСП, свързано с необходимостта от създаването на лечебни заведения само за Ковид случаи, особено в големите областни градове.

„БСП има системно поведение по темата с пандемията. По този начин системата на здравеопазването не може да продължава, здравната инфраструктура е разбита и сега носим последствията. Време е за радикални решения в сектора и въпросът е да се изгради стратегия. Тя не трябва да е от вчера за днес, а въпросът е да имаме поглед поне 10 години напред как ще се развива секторът, защото подобна промяна не се случва изведнъж“, обобщи д-р Десислав Тасков.

Големият проблем в момента според д-р Тасков е какво правят хронично болните и какъв е достъпът до лекар на онкоболните. „Ние ще продължаваме да си боледуваме от всичко друго, но ще трябва пълноценно да имаме достъп до здравни грижи, и в същото време да се справяме с пандемията. Загубихме достатъчно време и проблемите са с наслагване в кадрови план, с недостига на лекари и сестри“, обясни народният представител от БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във