Банкеръ Daily

Д-р Стойчо Кацаров:

Здравната система е поставена под сериозен натиск

Здравната система е поставена под сериозен натиск, а броят на хоспитализираните е вече близо 4 хиляди, обяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред депутатите в комисията по културата и медиите.

"Това, че броят на хоспитализираните в страната е стигнал близо 4 хиляди души, не е повод за паника и суматоха", каза още Кацаров, но в същото време е отминала границата, в която са ползвани само легла, разкрити за болни с COVID-19.

"Ако обаче достигнем над 5-6 хиляди легла, ситуацията започва да става критична в болницата. Не заради липсата точно на легла, а на легла, които да са с достъп на кислород, легла, за които да има персонал, който е квалифициран да оказва тази медицинска помощ", обясни той.

Кацаров даде пример с предишните вълни на коронавируса, когато броят на хоспитализираните е достигнал и е минал 10 хиляди души. "Това бяха критични стойности и достигането до тях поставя в риск много от хората и това означава, че вероятно част от тях няма да бъдат лекувани адекватно, дори и да им е осигурено легло", подчета той.

Здравният министър каза още, че ако се съди по това, което се случва в другите страни в Европа, към края на октомври ситуацията трябва да стане по-спокойна.

Според него ваксинирането трябва да продължи да бъде доброволно, а проблем с кислород и "Ремдесевир" в болниците няма.

Д-р Кацаров призна, че е имало проблем с изплащането на допълнителните хиляда лева за медиците на първа линия, но в следващите дни проблемът ще бъде изчистен и той е възникнал заради неясноти с методиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във