Банкеръ Daily

Стойчо Кацаров:

Здравната реформа не е във възможностите на служебния кабинет

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров по време на дебата по първото четене на актуализацията на бюджета на НЗОК за 2021 г. в Комисията по бюджет и финанси

Споделям необходимостта от реформа в системата на здравеопазването, но това не е във възможностите на служебното правителство. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров по време на дебата по първото четене на актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. в Комисията по бюджет и финанси.

Министърът отговори на депутата от БСП Румен Гечев за механизма за финансиране на общинските и държавни болници и отбеляза, че наистина има крещяща нужда от реформа. По думите му НЗОК не може да приоритизира видовете лечебни заведения според собствеността им. "Това, което е направено и се реализира в момента, е една програма, по която финансираме строително-ремонтни работи и закупуване на апаратура на държавни и общински болници на обща стойност 130 млн. лв.", посочи Кацаров. 

Управителят на НЗОК Петко Салчев съобщи, че в момента се водят преговори за увеличаване на цената на клиничните пътеки за лечение с COVID. Преговорите са за цена от 200 лв. "Оказва се, че себестойността на един пациент е горе-долу в тези рамки, но има и пациенти, които са по-скъпи, за да може да отговорим на очакванията на колегите от болничната помощ. Именно затова е решението да бъдат разпределени с решение на Надзорния съвет, а не да бъдат фиксирани в бюджета", уточни той. При очакван ръст до края на годината такъв тип средства плюс резерва ще бъдат насочени за увеличаване на тази цена. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във