Банкеръ Daily

Бившият здравен министър Мими Виткова:

Здравната ни система не е пазар, а сергия

Докарахме здравната система не до пазар, а до сергия. В системата има много интереси, това е третия по големина бюджет в държавата, след републиканския и на НОИ.  Това коментира бившият здравен министър Мими Виткова пред Нова телевизия.

Според нея в скандала с подалия оставка проф. Николай Петров има укорими деяния, които няма как да бъдат оправдани.

„Въпреки че има и такива тези – че няма ощетяване на държавата, че няма закононарушение, казва военна прокуратура. Но става въпрос за участие в обществена поръчка на фирма, която няма данъчна регистрация. Въпросът е комисията, която е допуснала до участие това дружество, свършила ли си е работата. Как е възможно изобщо фирма без данъчна регистрация да участва в обществена поръчка”, попита Мими Виткова.

Тя обясни, че при всяка обществена поръчка има комисия, която трябва да провери всички документи на фирмите изрядни ли са.

"Ако комисията не е свършила своята работа, възниква въпросът колко компетентни хора работят там. Изключвам това да е пропуск и неведение. Няма как шефът на ВМА да не знае с кого подписва договора”, заяви Мими Виткова.

Вчера министърът на здравеопазването Николай Петров подаде оставка, която бе приета от премиера Бойко Борисов. 

Това е първата оставка на министър от третия кабинет "Борисов". Петров оглавяваше ВМА от лятото на 2014 г., докато през май тази година пое поста министър на здравеопазването в правителството на Бойко Борисов. Преди това той бе министър в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г.

До оставка се стигна след журналистическо разследване как като шеф на ВМА Петров е възложил две обществени поръчки за общо 1.6 млн. лв. на фирми, представлявани от Явор Цонев - мъжа, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете.  Двете обществени поръчки са се отнасяли до импланти за ортопедия и травматология. Твърди се също така, че още през 2015 г. при сключване на договора за едната от поръчките е нарушен законът, тъй като консорциумът, на който тя е възложена, нямал необходимата регистрация.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във