Банкеръ Daily

Със 134 млн. лева допълнителни

Здравната комисия одобри актуализацията на бюджета на НЗОК

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри на първо четене актуализацията на бюджета на Здравната каса с допълнителни 134 млн. лв за тази година.

От общата сума 120 милиона лева са предвидени за здравноосигурителни плащания, първична и извънболнична помощ и лекарства, 10 милиона лева за административни разходи и разплащания на дългове, а останалите 4 милиона лева от сумата ще се използват като резерв. С 200 лева ще се увеличи сумата от трите клинични пътеки, по които се приемат в болниците пациенти с коронавирус, поясни председателят проф. Петко Салчев. 

"Предлагаме на Лекарския съюз 1400 лева, като има определени условия- че ако не е с доказан COVID, ще получават 1200 лева, тъй като всичките колеги пращаха непрекъснато писма, че себестойността им на лечение била по-висока, отколкото ние плащаме. Тук искам да подчертая нещо друго. Те са за различни заболявания, които покриват различните аспекти на  COVID", допълни той.

Актуализацията не беше подкрепена единствено от групата на ГЕРБ. 

"Намирам така внесеният законопроект за актуализация на бюджета на Касата за измислен", заяви Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ и член на Комисията по здравеопазване.

От Фармацевтичния съюз поискаха магистър-фармацевтите, които работят в болнични аптеки, също да получават допълнителни плащания. 

От Сдружението на общините поискаха месечна помощ до 1000 лева да има и за служителите в социалните домове. 

"Актуализацията на бюджета е необходима", заяви председателят на Комисията по здравеопазване Александър Симидчиев. 

"За мен актуализацията на бюджета се налага, защото имаме извънредна ситуация, в която трябва да знаем, че ресурсът гарантирано ще отиде за борене на тази ситуация, а няма да може да бъде разходван по стандартния път за други плащания", обясни той.

Предстои гласуване на бюджета и на второ четене, а след това одобрението му в пленарната зала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във