Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравната каса в София работи в нарушение на новите мерки

Столичната здравноосигурителна каса работи в нарушение на заповедта за новите противоепидемични мерки. Причината е липсата на достатъчно персонал със зелен сертификат, който да обслужва гражданите и лечебните заведения. Това призна директорът на СЗОК Иванка Динева. "За съжаление, в момента работим в нарушение на заповедта. Взели сме всякакви предпазни мерки. От всичките 203-ма служители на СЗОК няма болни в момента. Има четирима карантинирани, защото са били контактни", обясни Динева пред БНТ.

Има десетки служители на Здравната каса в София, които нямат зелен сертификат, но и отказват да се ваксинират или да се тестват, за да отидат на работа. Така в понеделник са работили 43-ма души без зелен сертификат. Директорът ги е допуснал до работните им места, за да се обезпечи обслужването на пациентите и медиците. В отпуск са излезли всички служители на правния отдел. Проблем с кадрите има и в отдел "Бюджет и счетоводство". "Няма бунт в момента, но имаме съответните перипетии с тези служители. Но няма как да ги накараме насила да предприемат която и да е от тези три мерки", посочи Динева.

Друг проблем пред работата на Столичната здравна каса е и фактът, че все още не са осигурени безплатни антигенни тестове за служителите. Така всеки, който се е тествал, за да отиде на работа тази седмица, е заплатил за това със собствени средства. В момента се водят разговори с ръководството на НЗОК за осигуряване на тестове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във